70 / 82
    Domáca huspenina

    Domáca huspenina alebo ako sa u nás hovorí Studeno.
    Na 10 porcií budeme potrebovať:
    2 bravčové kolená
    500 g bravčového stehno aj s kožou
    15 zrniečok čierneho korenia
    8 zrniečok nového korenia
    2-3 bobkové listy
    2 cibule
    4 strúčiky cesnaku
    4 mrkvy
    1-2 petržleny
    štvrť hľuzy zeleru
    soľ
    Postup:
    1. Deň pred prípravou namočíme kolená a bravčové stehno s kožou do slaného roztoku (voda + soľ podľa chuti) a uložíme ho do chladničky ( ak nemáte čas, tento proces môžete vynechať). Potom kúsky mäsa vyberieme z roztoku a dobre ich umyjeme. Dáme ich do väčšieho (asi 7-litrového) hrnca a zalejeme čistou studenou vodou.Dáme variť.
    2. Do hrnca k bravčovému stehnu a kolenám pridáme čierne a nové korenie a bobkové listy. Keď voda začne vrieť, zmiernime plameň. Pridáme očistené cibule prekrojené na polovice a očistené strúčiky cesnaku. Osolíme a prikryjeme pokrievkou.
    3. Huspeninu na miernom ohni varíme asi dve hodiny. Huspenina nesmie peniť. Nemiešame.
    4. Keď sa mäso začne trochu oddeľovať od kosti, pridáme umytú očistenú mrkvu, petržlen a zeler. Ďalej pomaly varíme na miernom plameni.
    5. Pretože zeleninu budeme potrebovať na servírovanie huspeniny, nenecháme ju úplne rozvariť. Keď je uvarená, opatrne ju vyberieme a odložíme.
    6. Huspeninu varíme dovtedy, kým sa mäso celkom neoddelí od kosti, čo bude trvať asi štyri hodiny.
    7. Keď už máme pocit, že je uvarená, pridáme do nej 1čl soli. Či je huspenina dostatočne hustá, zistíme tak, že si malé množstvo odoberieme na tanierik a prstami vyskúšame, či sa lepí. Na tanieriku na chladnom mieste by mala za pár minút stuhnúť.
    8. Uvarenú zeleninu nakrájame na menšie kusy. Mäso necháme trochu vychladnúť a takisto ho nakrájame na menšie kusy. Zeleninu aj mäso rozdelíme do misiek a zalejeme precedenou huspeninou.
    9. Necháme vychladnúť a odložíme do chladničky, aby huspenina dokonale stuhla. Potom ju vyklopíme na plytký tanier, ozdobíme kolieskami cibule a vňaťou z jarnej cibule. Podávame s octom a čerstvými rožkami alebo chlebom. Viac receptov nájdete na https://www.facebook.com/sevouvkuchyni/

    8. apr 2017