Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    Veľmi dobre spracované video /pre nemuslimov vhodné ako fantasy 🙂)

    https://www.youtube.com/watch?v=JcGgtrt5QoU

    Požierač našich stromčekov na záhrade prichytený pri čine 😅

    lenkakravcova
    Správa bola zmenená    30. júl 2024    

    Tak toto bude "spravodlivé".
    Trans osoba (z muža na ženu - pričom muži majú biologicky viac svalovej hmoty) bude boxovať v ženskej kategórii na OH 2024.
    https://www.dailymail.co.uk/sport/olympics/arti...

    lenkakravcova
    Správa bola zmenená    30. júl 2024    

    C Spire, telekomunikačná a technologická spoločnosť so sídlom v Mississippi, v sobotu oznámila, že sťahuje reklamu z olympijských hier
    https://www.dailywire.com/news/tech-company-dro...

    Informáciu o Samsungu (ktorá to bola asi hodinu zverejnená) mažem, pretože ide o hoax, ktorý bol prezdielany na viacerých médiách - ale nebol podložený oficiálnym stanoviskom Samsungu.

    Z diania na OH 2024

    "Brazílsky surfista Joao Chianta mal na súťaž pripravené dosky s vyobrazením sochy Ježiša s roztvorenou náručou, ktorá stojí v Riu. Medzinárodnému Olympijskému Výboru (MOV) sa to však nepozdávalo, a tak si vyžiadali, aby surfista zmenil dosky. Maďarský portál mandiner.hu informoval, že Chianta dokonca vymazal svoj status, kde mal tvrdiť, že podľa MOV sa na súťaži nesmie objaviť Kristova podobizeň, keďže Olympiáda je vraj nábožensky nezávislá.

    Mladý Brazílčan nie je jediný, komu dali organizátori pocítiť dvojaký meter. Francúzska šprintérka Sounkamba Sylla dostala od MOV zákaz zúčastniť sa otváracieho podujatia. Pretože ako moslimka nosí šatku. A to už v „slobodnom“ Francúzsku nesmiete, ak chcete reprezentovať krajinu… Darmo patríte medzi najlepších národných športovcov!" ...

    Viac v linku:
    https://www.hlavnespravy.sk/jezisa-najprv-vysmi...

    Odsúdenie karikatúry Mesiáša Ježiša na Olympijských hrách v Paríži

    Muslimovia naprieč celým svetom sú ostro pobúrení úvodným otváracím ceremoniálom Olympijských hier v Paríži. Al-Azharská univerzita vydala stanovisko jasne odsudzujúce rúhanie sa voči Bohu a jeho prorokom. Irán si predvolal francúzskeho veľvyslanca k objasneniu a verejnému ospravedlneniu sa.

    Najvyššie islamské inštitúcie a univerzity odsudzujú rúhavé scény zobrazujúce poslednú večeru Ježiša Krista na otvorení olympijských hier v Paríži.

    „Scény zobrazujú Ježiša Mesiáša (mier a požehnanie s ním) v urážlivom obraze, ktorý zahŕňa neúctu k jeho osobe a vysokému postaveniu proroctva, barbarským, bezohľadným spôsobom. Toto konanie prekračuje hranice morálky a ušľachtilých ľudských hodnôt.

    Proroci a poslovia sú najlepší zo stvorenstva Božieho. Allah si ich vybral a uprednostnil ich pred všetkým ostatným stvorením, aby priniesli svetu posolstvo dobra".

    Muslimovia veria, že nerešpektovanie Ježiša alebo akéhokoľvek iného proroka je hriech a hanba pre páchateľov tohto ohavného skutku i pre tých, ktorí ho akceptujú. Al-Azhar varoval pred nebezpečenstvom zneužívania globálnych udalostí na „normalizáciu urážok“ náboženstva a podporu homosexuality a transgenderizmu. (oficiálne vyhlásenie Al-Azhar, Egypt)

    Link: https://muslimovia.sk/verejne-stanoviska/odsude...

    Behom dlhej cesty do zasľúbenej zeme sľúbil prorok Mojžiš, že vyhľadá Al-Khidr-a (pravdepodobne anjela v podobe muža), ktorý mal výnimočné vedomosti a moc robiť veľké zmeny vo svete. Povedal:„Neustanem, kým nedosiahnem miesto, kde sa obe moria spájajú, alebo budem pokračovať v ceste čas neurčitý“.

    Po dlhej ceste sa mu podarilo nájsť Al-Khidr-a na mieste, kde bol ich stret predpovedaný. Mojžiš sa ho opýtal: „Môžem ťa nasledovať s tým, že ma naučíš niečo rozumné z toho, čomu si bol naučený?“ On odpovedal: „Nebudeš mať so mnou trpezlivosť. Ako by si mohol mať trpezlivosť ohľadne niečoho, o čom si neobsiahol žiadnu správu?“ Mojžiš mu odpovedal: „Nájdeš ma, ak Boh bude chcieť, trpezlivého a nevzpriečim sa ti v žiadnej veci“. Al-Khidr teda súhlasil, ale varoval Mojžiša, aby sa ho na nič nevypytoval, dokiaľ sa on o tom sám nezmieni.

    Mojžiš a Al-Khidr potom nastúpili na loď, pričom na konci plavby do nej Al-Khidr vyvŕtal dieru. Mojžiš zvolal: „Prederavil si ju, aby si potopil tých, ktorí na nej cestujú?”. Ak-Khid mu odpovedal: „Nepovedal som ti, že nebudeš mať so mnou trpezlivosť?“ Mojžiš mu odvetil: „Nevolaj ma na zodpovednosť za to, že som zabudol..”
    A tak putovali ďalej, dokiaľ nestretli mladého chlapca, ktorého Al-Khidr okamžite bez váhania zabil. Mojžiš zvolal: „Zabil si čistú dušu pre niečo iné než pre dušu zavraždenú! Veru si sa dopustil niečoho odsúdeniahodného“ On mu odpovedal: „Nepovedal som ti, že nebudeš mať so mnou trpezlivosť?“ Mojžiš odvetil: „Ak by som sa ťa opýtal na niečo po tomto, tak si z mojej spoločnosti uvoľnený a máš to u mňa ospravedlnené“.

    Potom prišli do mesta, kde požiadali o jedlo ale boli odmietnutí. Al-Khidr zbadal múr, ktorý sa rozpadával, a tak sa ho rozhodol opraviť, ale Mojžiš protestoval proti tomu, aby tak učinil bez toho, aby mu zaplatili alebo mu dali aspoň najesť.

    Al Khidr povedal: „To je už rozchod medzi mnou a tebou. Oznámim ti vysvetlenie toho, voči čomu si nedokázal mať trpezlivosť: Loď patrila biednym ľuďom, ktorí pracovali na mori. A tak som chcel na nej chybu urobiť, pretože za nami bol kráľ, ktorý bral každú dobrú loď násilne“ (Takto im ostala a za krátko si ju dokázali svojpomocne opraviť),„Čo sa týka chlapca, jeho rodičia boli veriacimi, avšak sme sa obávali, aby ich jeho prekračovanie medzí a odmietanie viery nevyčerpalo. A tak sme chceli, aby im ho ich Pán zamenil za lepšieho, než bol on, z hľadiska čistoty a blízkosti k príbuzenstvu svojmu. Čo sa týka múru, ten patril dvom malým osirelým chlapcom v meste a pod ním bol poklad pre nich. Ich otec bol pritom dobrý. A tak Pán tvoj chcel, aby dosiahli dospelosť a aby si vybrali svoj poklad ako milosť od Pána tvojho. Ja som to neurobil z vlastného príkazu. To bolo vysvetlenie toho, na čo si nemal trpezlivosť“.

    Tento príbeh poukazuje na to, že hoc sa nám niektoré okolnosti môžu javiť subjektívne ako zdanlivé tragédie, objektívne môžu mať úplne iný – opačný dopad. Ako ľudia nedokážeme vidieť do budúcnosti a mnoho vecí nevidíme objektívne, s plným dosahom skutku do budúcnosti. Boh je Vševediaci a Milostivý. Pozná dopad každého skutku. Vie, čo je v danej situácií najlepšie pre ľudstvo ako celok i pre konkrétneho jedinca. Máme sa preto spoliehať na Božie rozhodnutie, ktoré neustále vedie ľudstvo k cieľu najvyššieho dobra, dôverovať mu a vytrvať v snažení sa žiť spravodlivo.

    Časti citované v úvodzovkách sú časti Koránu: Súra 18:60-18:82

    “Boh sa zjaví na Sinaji, jeho svetlo vzíde zo Seiru a zaskvie sa z hory Paranu a s ním myriady svätých.. (Dt, 33:2 - Biblia, Tóra, Starý Zákon)

    V hebrejčine tento verš čítame ako: Wa-amar adonaj mi-sinaj itegeli we-zehor jaqareh mi-sé’ir itha-zi lana itgeli vi-gvurteh mi-tura di-faran we-‘imeh rivvat qadišin. Aramejský preklad: Hospodin prišiel zo Sinaja, ako slnko k ním znišiel zo Seiru, zaskvel sa z hory Paránu, prišiel s desaťtisícmi svätých.

    Čo tento verš znamená?
    Seir je hora Šarát, kde žili synovia Ezauovi, ktorí uverili v proroka Ježiša (ako posla od Jediného Boha). Na tejto hore prorok Ježiš určitú dobu prebýval.
    Sinaj je hora, na ktorej dostal zjavenie prorok Mojžiš. Dnes sa táto hora nazýva horou Tuur.
    Paran je pohorie Mekky, kde započalo zjavenie Koránu prorokovi Muhammadovi. V Paranskej stepi sa usadil Izmael, z ktorého rodu prorok Muhammad pochádza (Gn 21:21, Biblia, Tóra, Starý Zákon).

    Tento verš Tory je krásnym predobrazom o najväčších prorokoch a posloch Božích v histórii ľudstva, po ktorých nám ostalo Písmo - Desatoro Tóry, Evanjelium Ježiša a Korán, ako posledná skladačka Zjavenia

    Preto záleží na tých, ktorými sa obklopujeme

    lenkakravcova
    Správa bola zmenená    20. júl 2024    

    Ti, čo viete po anglicky, vo videu je prebratych viacero otázok. Ktorá z nich vám príde najviac reálna a ktorá najmenej? V zmysle, že použitý argument stojí za pozastavenie sa

    https://www.youtube.com/watch?v=aMs-d7CWc0c

    Kto to pozná, pochopí 🙂

    Zaujímavé krátke pár sekundové video: https://www.instagram.com/reel/C9AN00xNHqj/?igs...

    Zo zaujímavostí zo zahraničia 🙂
    Link: https://muslimovia.sk/o-islame/zaujimavosti-kon...

    Toto ma za poslednú dobu neskutočne potešilo, že nám tu začína vychádzať aj takáto literatúra 🙂 Príbehy z Koránu o prorokoch pre deti, v laminovanej forme

    Z nedávno otvorenej mešity v srdci Slovenska 🙂

    Článok: Láskavé správanie sa, v islame:
    https://muslimovia.sk/o-islame/co-robime/cnosti...

    Požehnaný sviatok obety (Eid ale Adha) všetkým! 🙂

    Informácie k sviatočným modlitbám na Eid al Adha (16.6, nedeľa)
    Postupne aktualizované

    BRATISLAVA:
    🕌 Sviatočná modlitba o 9:00 h na adrese: Stará Vajnorská 17/A. (Upozornenie: Na rozdiel od piatkovej modlitby, sa sviatočná modlitba koná najprv a potom je kázeň, takže dbajte na to prísť načas).
    👨‍👩‍👧‍👦 Vítaní sú všetci. Po modlitbe bude pripravené občerstvenie.
    🎉 Pripravili sme aj menší program pre záujemcov:
    🚂 Detské ihrisko pri Auparku 11:00-14:00
    V prípade nepriaznivého počasia, môžme ísť do detského kútika Buppi- Bory Mall . Vstup je spoplatnený 5€/hodina /dieťa
    🍱 Reštaurácia Punjabi dhaba - Prievozská 18, ponuka open bufet - 12:00- 17:00 20 € / osoba , a deti zadarmo.
    😊 Želáme Vám požehnaný sviatok

    🧎‍♂️ Sviatočná modlitba v centre Córdoba (Obchodná 31, Bratislava). Časy modlitby (bude 2x):
    🕖 7:30 - len pre mužov
    🕘 9:30 - pre mužov a pre rodiny (horné poschodie je vyhradené pre ženy a deti)
    🍨 Po modlitbe bude pre všetkých na mieste pripravené malé občerstvenie.

    Mešita Petržalka: prvá sviatočná modlitba bude o 6:45 hod, druhá o 7:30 hod. V prípade potreby sa bude konať ešte tretia o 8:00 hod.

    BANSKÁ BYSTRICA:
    Pozývame Vás na modlitbu sviatku obety/íd ul-adha. Sviatočná modlitba sa bude konať v nedeľu 16.6.2024 o 9:00 v mešite An Núr (Sakaliba) /nie v Malachove, ako bolo plánované, pretože má pršať/, na adrese Skuteckého 30, 974 01 Banská Bystrica.
    Bude zabezpečené aj malé občerstvenie (koláče, káva) s možnosťou opekania (jedlo na opekačke si prinesie každý sám podľa vlastných preferencií) a spoločného výletu do prírody - podľa záujmu. Vítané sú celé rodiny vrátane detí. Požehnaný íd!

    KOŠICE:
    Sviatočná modlitba sa uskutoční v mešite na ulici Rožňavskej o 7:30 hod. Je vhodné prísť aspoň 15 minút skôr. Ak by mal niekto záujem objednať si ovečku na Eid, cena je 85 Eur.

    MARTIN: sviatočná modlitba bude o 7.00 v modlitebni
    Sviatočná modlitba sa bude konať v modlitebni o 7:00 hod.

    V Bratislave sa chystá toto podujatie na deň utečencov. V rámci programu bude pripravená aj aktivita "vyskúšaj si hidžáb" (dlhé šaty, možnosť aj so šatkou). Ak by si to niekto chcel vyskúšať, informácie o akcii nájdete tu: https://facebook.com/events/s/svetovy-den-utece...

    lenkakravcova
    Správa bola zmenená    13. jún 2024    

    V Banskej Bystrici sa otvára obchod s Orient a halal potravinami na Slovensku, pod názvom: Damašk orientálne a arabské potraviny
    Nachádza sa na adrese: Horná Strieborná 7, Banská Bystrica.
    Otvorené: 8:00-18:00 každý deň, okrem nedele
    Ak by ste niekto chcel vyskúšať nejaké tie orientálne špecialitky na strednom Slovensku tak hor sa tam pozrieť 🙂

    Zo svadby.
    //Tváre rodinných príslušníkov nedávam verejne, tak zamazávam 🙂 //

    Demografia ide pomaly ale isto na Slovensku dole vodou. Dokážeme to trochu vylepšiť? 🙂

    lenkakravcova
    Správa bola zmenená    26. máj 2024    

    Počas stredoveku sa v islamských krajinách rozvádzali nefunkčné manželstva podľa pravidiel uvedených v Koráne (ochranná lehota, zrušenie manželstva..).

    Oproti tomu stredoveký európsky spôsob rozvodu mohol mať doslova i smrteľný záver:

    "V stredovekej Európe bolo mimoriadne ťažké rozviesť sa, a tak páry, ktoré sa mali navzájom dosť, sa niekedy rozhodli ukončiť manželstvo rozvodovým súbojom. Nemecký bojový inštruktor a dvorný poradca Hans Talhofer napísal v roku 1467 Fechtbuch („Knihu šermu“), ilustrovaný zväzok, ktorý obsahoval techniky pre páry zapojené do takýchto súbojov. Keďže muži majú zjavné fyzické prednosti, veci sa museli dať do poriadku. Hubbies, ozbrojení tromi palicami, museli bojovať zvnútra diery vo výške pása asi tri stopy širokej, s jednou rukou priviazanou k telu. Manželky boli vyzbrojené tromi kameňmi, ktoré vážili až osem libier, zviazané látkou ako batéria v ponožke a mohli sa voľne pohybovať po diere.

    Zbrane oboch strán museli byť rovnako dlhé. Manžel, ktorý sa dotkol okraja diery, prišiel o palicu. Ak tak urobil trikrát, musel pokračovať neozbrojený. Ak by sa to stalo, pravdepodobne by sa musel pokúsiť zabojovať so svojou ženou do diery skôr, ako mu ona vrazí hlavu. Talhoferova príručka ponúka rady o vhodnom oblečení, najlepších technikách pre každé pohlavie a podrobné pokyny, ako využiť zraniteľnosť protivníka. . Súboje boli prekvapivo korektné a víťazne z nich vyšlo množstvo žien. Hoci rozvodové duely neboli na smrť, smrť bola konečným výsledkom. Ak žena vyhrala, jej manžel bol popravený a ak vyhral manžel, manželka bola pochovaná zaživa."

    Zdroj: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fb...

    Buďme radi, že rozvody už nie sú takto komplikované. 😃fk7VZ7KJxHhMtX3yBZ4ChjADaiHZVBNTniWl&id=100066550837489

    Čo pre vás na konkrétnych príkladoch znamená slovné spojenie "muž sa oblieka ako ženská" (alebo naopak)?

    lenkakravcova
    Správa bola zmenená    17. máj 2024    

    Modlitba nie je špecifikom iba určitého náboženstva. Veriaci rodičia rôznych náboženstiev vedú svoje deti k modlitbe v rôznom veku. Ako to máte vy? (Otázka sa netýka ateistov 🙂 )

    Určené pre muslimky na MK 🙃 (ak to niekoho iného naštve, tak to len preskočte 😃)