levitas
7. apr 2015

Ako správne vyberať oblečenie pre detičky

Pri výbere detského oblečenia sa často necháme zlákať krásnym dizajnom či nízkou cenou, no mali by sme v prvom rade myslieť na zdravie dieťatka a zamerať sa predovšetkým na kvalitu a funkčnosť použitých materiálov. 

Bavlna vs. funkčné materiály

Zrejme ste boli doteraz, ako väčšina mamičiek, presvedčené, že pri výbere oblečenia pre dieťatko urobíte najlepšie keď sa zameriate výhradne na 100 % bavlnu a "zlej umeline" sa budete maximálne vyhýbať. Moderné syntetické vlákna sa však v mnohom podobajú tradičným prírodným vláknam a v mnohom ich dokonca predčia. Treba si len vedieť medzi nimi správne vybrať.

Keď sa dieťatko spotí, bavlna pot netransportuje preč od pokožky, ale nasáva. Pot je nasávaný do vlákien oblečenia a chladí. Po ochladení alebo po zmene teploty okolia začne vlhko v oblečení chladiť. Telo musí oblečenie zvýšenou námahou vysušiť, čo detský organizmus nedokáže.

Naproti tomu pri použití funkčného oblečenia je pot kapilárnym efektom odvádzaný na vonkajšiu stranu oblečenia a odparovaný do okolia. Vlákno je nenasiakavé a vďaka premyslenej štruktúre pojme potrebné množstvo vzduchu ako tepelného izolantu. Pokiaľ sa dieťa pri telesnej aktivite alebo hre spotí, v čase kľudu ho vlákna nechladia.

Ako si vybrať funkčné oblečenie

Pri výbere funkčného oblečenia, resp. termooblečenia, sa treba pozrieť na materiálové zloženie. Najčastejšie sa stretnete s polyesterom, ale pokiaľ máte možnosť, siahnite radšej po polypropyléne. Môže byť síce o niečo drahší, ale je skutočne nenasiakavý a má lepšiu schopnosť odvodu vlhkosti pri zachovaní tepelného optima. Bavlna má nasiakavosť 8 – 20 %, polyester 0,1 % a polypropylén len 0,01% – to je desaťkrát menej než polyester!

Je to teda „naozaj funkčné funkčné oblečenie“ 🙂. A čím väčší percentuálny podiel polypropylénu oblečenie má, tým efektívnejšie bude pot odvádzať. Detské oblečenie zo 100 % polypropylénu určite oceníte najmä v letných mesiacoch, či už pri hre, nosení v šatke, cestovaní v autosedačke alebo športovaní. Pokiaľ však potrebujete, aby oblečenie aj zahrialo, môžete siahnuť po termooblečení s prímesou bavlny, vlny či iných vlákien.

Vlákno MOIRA TG 900®

Česká značka MOIRA, ktorú Vám spoločnosť LEVITAS ponúka vo svojom shope na Modrom koníku, využíva na výrobu oblečenia ušľachtilý polymér polypropylénu – vlákno MOIRA TG 900. Ide o vlákno s unikátnym patentovaným profilom. Tajomstvo vlákna spočíva v tvare jeho prierezu, ktorý se podobá päťcípej hviezde.

Tým sa až dvojnásobne zväčšuje obvod vlákna a zároveň sa vytvárajú žliabky, ktorými putuje kapilárna vlhkosť na povrch. To zabezpečuje dokonalý a rýchly odvod vlhkosti od pokožky.

Vlákno je navyše veľmi trvanlivé a pružné a je bez problémov prijímané ľudským telom. Neexistuje žiadna známa alergická reakcia na tento materiál. Je biologicky stabilný a nepodporuje rast baktérií.

Oblečenie má stálu farebnosť po celú dobu životnosti a farbu nepúšťa, lebo je farbené už pri výrobe vlákna, nie následne ako je to v prípade bavlny. Perie sa v práčke na 40°C s použitím bežného pracieho prášku a bez aviváže. Nežehlí sa, dobre sa udržuje a veľmi rýchlo schne.

MOIRA je teda pre Vás aj Vaše dieťatko tou najlepšou voľbou a určite stojí za vyskúšanie. Na začiatok skúste jedny ponožky, body alebo tričko a keď sa presvedčíte ako výborne fungujú, určite si toto oblečenie obľúbite a stane sa z Vás celoživotný „Moira fanúšik“ 🙂

Zdroj technických údajov a obrázka: internetová stránka výrobcu zn. MOIRA

Komentár bol odstránený
8. apr 2015

Začni písať komentár...

Odošli