icon
avatar
lokapetit
5. jan 2014

Geneticky modifikované potraviny| Hrozba pre zdravie

Čo je to GMO?

Skratka GMO (genetically modified organism) pochádza z anglického jazyka a znamená: geneticky modifikovaný organizmus. Ide o vedomé pozmenenie genetického materiálu vybraného organizmu tak, aby u neho prevládali preferované kvalitatívne vlastnosti, či aby sa stal odolným voči určitým typom ochorení, prípadne chemickým postrekom. Nie všetci s termínom geneticky modifikovaný  organizmus  súhlasia, keďže proces genetickej zmeny nastáva aj prirodzenou cestou pri rozmnožovaní, preto sa používa aj spojenie genetické inžinierstvo.

O účinkoch potravín vyrobených týmto spôsobom sa stále vedú polemiky, avšak už teraz je jasné, že tie negatívne prevládajú.

Hrozby GMO

Mnohé nezávislé štúdie poukazujú na možné ohrozenie zdravia človeka. Americká organizácia Organic Consumers Association uviedla 10 dôvodov, pre ktoré nemožno GM potraviny považovať za prirodzené, či zdraviu prospešné:

  1. Genetické inžinierstvo je nepresné, keďže zmenou jednej časti materiálu vyvoláva ďalšie nepredvídateľné zmeny v proteínovej a biochemickej štruktúre organizmu, ktorá vedie k vzniku toxínov,  či alergickým a výživovým poruchám.
  2. Modifikácia organizmov prebieha za pomoci „genetickej pištole“, ktorá vstreľuje cudzorodé gény do miliónov buniek, prípadne za pomoci baktérií, ktoré majú nainfikovať DNA konkrétnej bunky. Väčšina týchto cudzorodý génov sa do DNA bunky nikdy nedostane, a ak aj áno, je nemožné predvídať aké zmeny a následky tento prienik bude mať na pôvodné gény tejto bunky.
  3. Genetickí inžinieri málokedy venujú pozornosť tomu, aké vedľajšie dopady cudzorodý gén môže mať, pretože by to vyžadovalo dlhodobé, podrobné vytváranie štúdií a výsledky by pre GMO priemysel mali neblahé dopady.
  4. Pozmenenú DNA, ktorá sa prostredníctvom GM potravín dostáva do nášho organizmu, nemusí náš imunitný systém byť schopný rozoznať, a teda ju vnímať ako „narušiteľa“, čo vedie k vzniku alergických reakcií, poruchám imunitného systému, či problémom so zažívaním.
  5. Nové, pozmenené gény sa nerozpadnú počas tráviaceho procesu, naopak môžu byť prenesené do krvného obehu a vytvárať zhluky, ktoré je možno nájsť aj v pečeni, či svaloch.
  6. Pri vzniku GMO nestála snaha o zlepšenie kvality potravín, ale o vytvorenie organizmov odolných voči konkrétnym insekticídom a  pesticídom, konkrétnych spoločností, ktoré z následného predaja budú profitovať.
  7. Fakt, že GM rastliny sú odolné voči konkrétnym herbicídom neznamená, že sa ich pri ich pestovaní používa menej. Medzi rokmi 1996 a 2011 narástlo používanie herbicídov v Spojených štátoch o takmer 240 miliónov kilogramov. 
  8. Sója je najrozšírenejšou rastlinou, ktorá je odolná voči herbicídu nemenovanej americkej spoločnosti. Ten spôsobuje postihnutia u embryí žiab, či sliepok, a to už pri dávkach oveľa nižších v porovnaní s bežnými herbicídmi. Takisto existujú dôvody veriť, že spôsobuje hormonálne poruchy, poškodenie DNA, rakovinu a nervové ochorenia.
  9. Jeho stopy boli nájdené v daždi, vo vzduchu, v podzemnej vode, ľudskom moči, či ženskej krvi.
  10. Bt-kukurica je vytvorená tak, aby vyprodukovala toxín z pôdnej baktérie Bacillus thuringiensis (Bt), ktorá spôsobuje praskanie vnútorností škodlivého hmyzu, čím ho rýchlo hubí. Tento toxín bol nájdený u 93% tehotných žien a u 80% ich malých detí.

 

              GMO na Slovensku

Všetky uvedené hodnoty pochádzajú zo štúdií vypracovaných v Spojených štátoch. V Európe nemajú GM potraviny tak silnú pozíciu na trhu, a teda nie sme s nimi v tak bezprostrednom a častom kontakte. Je však nutné povedať, že pod silnou loby zo strany korporácií sa tento druh potravín pomaly dostáva aj ku nám.

Na Slovensku vzniklo už niekoľko „testovacích polí“ s GMO – jedno je napríklad pri obci Borovce, v okrese Piešťany. Mnohé európske krajiny si už stihli uvedomiť hrozbu, ktorú tieto spoločnosti a ich potraviny predstavujú, preto zakázali (niektoré dočasne) používanie GM plodín. Sú medzi nimi aj naši susedia – Poľsko a Maďarsko.

Začni písať komentár...

sticker
Odošli