lubi051
28. mar 2018
145 

Inhaláciou k pevnému zdraviu

Náš Luky v októbri minulého roka prvýkrát vo svojom živote trochu vážnejšie ochorel. Najprv začal sopliť, čo sa mu behom niekoľkých hodín "pretavilo" do neutíchajúceho kašľa. Kašeľ sa tak stupňoval, až prerástol v piskľavé dýchanie. Ostatné si môžete domyslieť...áno skončili sme žiaľ v nemocnici. Mal obštrukčnú bronchitídu. Odvtedy sa mu to neustále každé 2-3 týždne vracalo. Vždy som to už vedela podchytiť včas a malý teda skončil v domácej liečbe "len" na antibiotikách. Naposledy nám už pediatrička a aj lekári na pohotovosti odporučili kúpiť pre Lukáška inhalátor. Samozrejme, čo by sme len neurobili pre to, aby bol zdravý...tak do niekoľkých hodín bol inhalátor doma.

Čo je inhalácia...

Ihneď sme teda začali inhalátor používať. Luky inhaloval počas choroby minerálnu vodu Vincentku pomocou tvárovej masky. Inhalácia je totiž vdychovanie látok, ktoré sú rozptýlené na miniatúrne častice, čo má liečivé účinky. V tomto prípade to bola minerálka. Ono je totiž to rozdiel, ak sa naparujete nad horúcim hrncom (čo si pri malých deťoch neviem predstaviť, tobôž nie pri mojom akčnom synovi 😀 ). Inhalátor totižto rozptyľuje inhalovaný roztok na miniatúrne čiastočky- ktoré preniknú až do dolných dýchacích ciest a teda aj do pľúcnych alveol. To sa však pri klasickom naparovaní nedeje- častice pary sú príliš veľké a preniknú len do nosohltana. Čiže inhalovanie pomocou inhalátora je oveľa efektívnejšie, čo sme napokon uvideli aj sami- Lukáškovi sa oveľa lepšie dýchalo už po prvom inhalovaní a konečne prespal celú noc. Do dvoch dní bol fit.

Odvtedy sme začali poctivo inhalovať každý deň. Doporučenia na dĺžku inhalácie sú rôzne- je to od 5-20 minút 2-3-krát denne. My inhalujeme 10 minút 2-krát denne, vždy večer, keď už bol taký kľudnejší. Odkedy pravidelne inhalujeme (od Decembra minulého roka) je Lukáško zdravý. Žiaden kašeľ, ani len soplík.

Čo ak moje dieťa nechce inhalovať?

Aj Lukáško nechcel inhalovať, spočiatku sa inhalátora bál. My mu už však vždy pri inhalácií pustíme rozprávku a následne mu dáme inhalátor k tváričke. Spočiatku sme mu len pridŕžali inhalačnú masku pri tváričke, teraz už znesie, aby ju mal gumičkou pripevnenú k tváričke, dokonca si inhalátor sám prikladá. Vysvetlili sme mu, načo je inhalátor v jeho "detskom" jazyku. Lukáško je veľmi vnímavý a šikovný a rýchlo aj sám vedel, že mu inhalátor robí dobre. Odporúčam teda dieťa niečím motivovať- či už odmenou za inhaláciu, alebo pustením obľúbenej rozprávky. My Lukáškovi púšťame jeho obľúbenú Fíhu, takže vydrží inhalovať ešte oveľa dlhšie ako len 10 minút 🙂 . Mimo toho, k inhalátoru boli dve gumené zvieratká, ktoré sa dajú pripevniť na inhalátor a teda majú rozptýliť pozornosť dieťaťa. Prípadne môžete dieťaťu ukázať, že aj jeho obľúbený plyšový macko inhaluje, alebo vy, starší súrodenec a podobne...Každý rodič si pozná svoje dieťa najlepšie a vie, čo na neho platí/neplatí. Ak však vôbec nechce, stačí, ak bude mať inhalačnú masku/náustok aspoň v dostatočnej blízkosti (napríklad zavesený na krku) aby dokázalo dieťa vdýchnuť rozptýlenú inhalačnú látku.

Nám sa na našom inhalátore páči, že boli k nemu priložené dve tvárové masky- jedna detská a jedna pre dospelých a ešte aj náustok na vdychovanie aerosólu ústami. A už spomínané dve gumené zvieratká (ružové je na fotke a žlté mi Lukáško niekde zapatrošil) 🙂

Aktuálne inhalujeme už len každý druhý-tretí deň a čistú vodu po 10 minút denne.

Mozete napisat znacku inhalatora a odkial ste ho kupili? Dakujem

28. mar 2018

Dobry vecer, aj mna by to zaujimalo. Dakujem

28. mar 2018

Aj my akurát zvažujeme kúpiť inhalátor.... 😊

28. mar 2018
lubi051
autor

@zuzulik27
@dorotka2015
@mikika77 baby v tomto článku je uvedený link- kde sme ho kúpili- aj presný typ: http://trendymama.sk/?p=357

29. mar 2018

Začni písať komentár...

Odošli