icon
40 / 612
Pozdrav z Oravy: Kyslô podľa mamy. Bravčovo-zemiakový vývar s údeným, šťavou z kyslej kapusty, trhanými rezancami (zemiakovými) a chrenom.
avatar

prosim ta ako robis trhance? Moja stara mama ich davala do kapustnice, ale zial uz nezije, aby som sa jej spytala na recept..dakujem.

Odpovedz
8. jan 2016
avatar
lubos
autor

Cesto je podobné, ako na bryndzové halušky, ale obsahuje viac múky, aby sa mohlo vaľkať. Teda nastrúhaný surový zemiak, múka, voda, soľ. Vyvaľkať na trochu hrubšie ako rezance a ručne trhať (cca. 3x3 cm) do vriacej osolenej vody. Variť asi 2-3 minúty a prepláchnuť v studenej vode, aby sa nelepili. Toľko teda... Prajem veľa zdaru.
@slniecko77

Odpovedz
8. jan 2016
avatar

@lubos dakujem ti velmi pekne za recept 🙂 pri najblizsej prilezitosti vyskusam, si mi spravil chute na kapustnicu opat..prednedavnom som si na trhance starej mamy zaspominala, tvoj recept mi prisiel vhod.

Odpovedz
8. jan 2016
avatar

@lubos Lubos prosim, ako na to? vyvar masovy sa robi osobitne, az tak doplna stava s kapustou alebo spolu sa to vari? A prosim ta, moze sa pouzit aj ine vyvarove maso? Kedy sa asi dava udene, len sa pridava? Nasim by to chutilo. Dakujem velmi pekne, ak si najdes cas.

Odpovedz
29. sep 2017
avatar
Komentár bol odstránený
avatar
lubos
autor

@fem ahoj. Treba urobiť osobitne silný vývar z bravčového (napr. koleno s pridaním údeného, napr. rebrá), neskôr pridať celé ošúpané zemiaky. Variť pomaly. Na konci dokysliť šťavou z kyslej kapusty. Obrať mäso do taniera, pridať zemiak, vývar, trhané rezance, chren bokom. Polievka a hlavné v jednom. Mňam!

Odpovedz
29. sep 2017
avatar

@lubos super, dakujem

Odpovedz
29. sep 2017