lubos
17. jún 2019
Ahoj dievčatá! V novom čísle mesačníka Dobré jedlo už dnes nájdete aj napríklad naše rýchle bylinkové recepty. Falafel, pšenový šalát, hráškovú omáčku s mätou, kura s marhuľami, ...
Zobraz celú správu
lubos
17. apr 2019 Čítané 708x
Čítaj celý článok
lubos
2. apr 2019 Čítané 782x vybrali sme
Čítaj celý článok
lubos
5. feb 2019
Ahojte dievčatá! Takto vyzerá presne 500 receptových inšpirácií pre vaše varenie. Aj vďaka vášmu záujmu a odozve neustále pribúdajú. Ďakujem, že vďaka vám mám dobrý pocit zo svojho prínosu pre bohatú komunitu, ktorú tvoríme.
Inšpirácie nájdete tu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...
Zobraz celú správu
lubos
8. jan 2019 Čítané 142x
Čítaj celý článok
lubos
18. dec 2018 Čítané 762x
Čítaj celý článok
lubos
15. dec 2018 Čítané 558x
Čítaj celý článok
lubos
11. dec 2018 Čítané 218x
Čítaj celý článok
lubos
8. dec 2018 Čítané 1396x
Čítaj celý článok
lubos
21. nov 2018
Dievčatá, môj videorecept na mäsovú roládu pre víkendovú návštevu nájdete na Facebook-u Dobrého jedla tu: https://www.facebook.com/naozajdobrejedlo/video...
Dobrú chuť!
Zobraz celú správu
lubos
20. nov 2018 Čítané 1034x
Čítaj celý článok
lubos
4. sep 2018
Dievčatá, ak chcete zažiariť netradičným vrstveným syrovým koláčom (cheesecake-om), v mojom albume naň nájdete recept tu: http://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspi...
Okrem toho samozrejme nájdete v albume aj "more" ďalších inšpirácii.
Zobraz celú správu
lubos
18. jún 2018
Ahoj kočky :cat:! Ak hľadáte nápady na víkendové pečenie :birthday:, skúste nakuknúť do môjho albumu Inšpirácie. Už teraz tam je vyše 100 dezertov a stále pribúdajú nové. Ak budem vedieť, rád a rýchlo poradím, upozornenia čítam často. Album nájdete tu: http://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspi...
Zobraz celú správu
lubos
24. apr 2018
Dievčatá! Stovky inšpirácií na víkend a týždeň aj s receptami nájdete v mojom albume Inšpirácie tu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...
Zobraz celú správu
lubos
17. jan 2018
Kočky, milovníčky maku a marcipánu! Skvelý koláčik od Maťky z blogu Dulce de Leche: http://www.dulce-de-leche.eu/2017/11/marcipanov...
Zobraz celú správu
lubos
16. dec 2017 Čítané 410x
Čítaj celý článok
lubos
12. dec 2017 Čítané 568x
Čítaj celý článok
lubos
10. dec 2017 Čítané 617x
Čítaj celý článok
lubos
2. dec 2017 Čítané 919x
Čítaj celý článok
lubos
28. nov 2017 Čítané 1815x vybrali sme
Čítaj celý článok
lubos
21. nov 2017 Čítané 1028x
Čítaj celý článok
lubos
14. nov 2017
Ahojte, Kočky! Karfiolovo - pšenové placky, krupicovo - tvarohový koláč a zeleninová polievka s kuracími krídlami sú naše obľúbené rodinné recepty. Viac v novom vydaní (12/2017) mesačníka Dobré jedlo.
Zobraz celú správu
lubos
18. okt 2017
Vedeli ste, že tradičné praclíky vďačia lúhu za svoju tmavo hnedú farbu? Nakysnuté praclíky sa na pár sekúnd namočia do lúhu, následne potrú žĺtkom a potom pečú pri vysokej teplote. Lúh (hydroxid sodný) je silná zásada (opak kyseliny) a treba s ním veľmi opatrne narábať.

Namiesto lúhu sa teda používa upečená sóda bikarbóna rozpustená vo vode. Sódu bikarbónu pečieme preto, aby ešte trochu vzrástla jej zásaditosť (tým, že stráca vodu, schne).

Originál receptu: http://iamafoodblog.com/traditional-german-soft... Ďakujeme!

Na 8 bavorských praclíkov:

1 balík droždia 7g
Pol pohára teplej vody
1 lyžica hnedého cukru
420g chlebovej múky
½ pohára studeného piva (ležiak, napr. Plzeň)
30g mäkkého masla
2 lyžičky soli

¼ pohára pečenej sódy bikarbóny (upecť na 120°C natenko rozprestretú vrstvu sódy, 60 min)
1 žĺtok rozmiešaný s 1 lyžicou vody
hrubozrnná soľ

1. Zohrejte rúru na 250°C, alebo koľko rúra "dá". Rozmiešajte preosiatu múku, droždie, cukor, soľ. Pridajte teplú vodu, pivo a maslo. Vymieste hladké a jemne lepivé cesto. Nechajte nakysnúť, najlepšie v chladničke cez noc (nám stačili 2 hodiny).
2. Rozdeľte cesto na 8 dielov, vyvaľkajte ich na 60cm dlhé pásy, ktoré budú v strede najhrubšie, ku kraju tenučké.
3. Vytvorte z nich tvar U, hore pretočte 2x a zahnite horné konce k hrubému spodku a pritlačte (viď obrázky v originálnom recepte). Nechajte takto nakysnúť.
4. Upečenú sódu zohrejte (z vody sa začne pariť) v 6 pohároch vody. Nechajte rozpustiť a odstavte. Namočte praclíky do sódovej vody na 20 sekúnd alebo riadne touto vodou pokropte praclíky (to sme spravili my).
5. Natrite praclíky vajíčkom a posoľte hrubozrnnou soľou. Pečte na 250°C (alebo čo rúra dá) asi 8 – 12 minút. Ak máte dva plechy, ako my, v polovici pečenia ich vymeňte.
6. Nechajte vaše krásne praclíky aspoň 15 minút vychladnúť.
Zobraz celú správu
lubos
4. okt 2017
Ahoj Kočky! Kuracie prsia už nikdy viac suché a bez chuti? Venujte im trochu viac času a plánovania ako doteraz a výsledok bude stáť za to. Ako?

1. Zamiešajte 1 liter vody s 50g soli (5% slaný roztok). Pridajte rozpučený cesnak a roztlačené guličky korenia. Zamiešajte a do tohto nálevu vložte kuracie prsia (alebo stehná) na noc.

2. Vyhrejte rúru na 140°C. Kuracie prsia (v mojom prípade tzv. Supremes = vykostené, s kožou a posledným dielom krídla) alebo stehná riadne osušte a obaľte v oleji. Dajte piecť. Stehná pečte dobrých 90 - 120 minút, pokiaľ sa nerozpadávajú, prsia iba do ich vnútornej teploty 63°C (načase vytiahnuť ten mäsový teplomer). Teda, vnútorná teplota mäsa v jeho najhrubšom mieste by mala byť 63°C. Nebojte sa, nie je to nič zložité. Môže to trvať tak 45 - 60 minút.

3. Mäso vytiahnite a opečte na panvici do chrumkava a zlata zo všetkých strán.

Na fotke sú kuracie prsia na tekvicovej omáčke (cibuľa, cesnak, zázvor, tekvica, kurací vývar, soľ, korenie, tymián, bobkový list, majorán, trochu chilli) s nasucho opečenými tekvicovými semienkami a rukolou.

K tomu boli špenátové semolinové halušky (špenát sa rozmixuje s vajíčkom, osolí, okorení a primieša sa krupica, tak aby to celé vo vode spolu držalo - uvaria sa ako vždy).
Zobraz celú správu
lubos
30. sep 2017 Čítané 552x
Čítaj celý článok
lubos
20. sep 2017
Ahojte Kočky! Môj blog na MK spolupracoval s redakciou mesačníka Dobré jedlo a vzišla z toho Sladká výzva. Ak chcete, skúste recept na jablkovú orechovú tortu, ktorú najdete v novom čísle mesačníka alebo aj na mojom blogu tu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...
Zobraz celú správu
lubos
Správa bola zmenená 11. júl 2017
Tip na jednoduchú letnú polievku. Hurá!

1. NAKÚP: Kúp kuracie krídla a pár kláskov lahôdkovej kukurice.
2. KUKURICOVÝ VÝVAR: Surové klásky obrež od zrna a daj klásky do hrnca so studenou vodou spolu s kuracími krídlami. Nechaj zovrieť, pozbieraj penu, posoľ, vlož koreňovú zeleninu, ak chceš. Proste, sprav si vývar.
3. SCEĎ: Po 30 - 45 min. vývar sceď. Ober mäso z krídel.
4. UVAR ZEMIAKY: Vo vývare uvar nové mladé kúsky zemiakov.
5. PRIDAJ KUKURICU: Pridaj k uvareným zemiakom kukuričné zrná a mladý špenát (ak chceš) a minútku povar (vývar slabo "bubloce").
6. DOCHUŤ: dosoľ, pridaj mäsko z krídel, vňať z petržlenu, jednoducho sprav to fajné. Chlapovi do taniera prisyp pikantné.

PS: kuracie krídla sú najtučnejšou časťou kuriatka, skvele sa hodia na vývary aj vďaka obsahu kostí, kože a šťavnatého mäska. Dobrota za chvíľu.
Zobraz celú správu
lubos
28. jún 2017
Kočky, nezabudnite, že prepiecť koláč je rovnako zlé, ako ho nedopiecť. Ako napríklad tento obľúbený "strúhaný" tvarohový koláč. Zvrchu chrumkavý, zvnútra nádherne šťavnatý a osviežujúci. Viac tu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...
Zobraz celú správu
lubos
27. jún 2017 Čítané 1368x vybrali sme
Čítaj celý článok
lubos
24. máj 2017
Ahojte, kočky! Pre kamošky alebo rodinu na tento víkend: snáď ten najjednoduchší čokoládový koláč bez múky a výčitiek.. :innocent: (recept v komentároch): https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...
Zobraz celú správu
Strana
z 5
Predošlá Strana
z 5
Ďalšia