icon
99 / 612
Slávnostná bábovka plná kakaa, masla a koňaku.
avatar
lubos
autor

Recept čoskoro.

Odpovedz
17. jún 2016
avatar

Nezrpezlivo cakam na recept 🙂

Odpovedz
17. jún 2016
avatar

@lubos Recept poprosíme. Bola úžasná, keď som ju jedla u Vás v koníku. Klobúk dolu

Odpovedz
18. jún 2016
avatar
lubos
autor

Recept je prevzatý zo stránky www.MiNDFOOD.com. Bábovka má veľmi intenzívnu chuť kávy, kakaa a použitého alkoholu, je výrazná, “tučná” a jednoznačne slávnostná. Rozhodne nespĺňa požiadavky na jednoduchú obyčajnú nedeľnú bábovku. Stojí však za to…

BÁBOVKA
190 g kvalitného kakaa (plus extra na vysypanie form)
590 ml uvarenej kávy (klasická veľká slabá káva)
170 ml koňak alebo iný vhodný alkohol (amaretto)
375 g masla, nakrájaného na kocky
1 pohár hrozienok
375 g hnedého cukru
375 g múky
2 aj štvrť lyžičky sódy bikarbóny
takmer celá lyžička soli
3 vajíčka
lyžička vanilky alebo extraktu

POLEVA

200 g horkej čokolády
30 g masla
2 lyžice sirupu (javorový, kukuričný, ryžový)
2 lyžice alkoholu (koňak, amaretto, …)
3 lyžice mlieka

POSTUP

1. Vyhrejeme si rúru na 160°C, vymažeme bábovkovú formu maslom a vysypeme kakaom.
2. Roztopíme v hrnčeku maslo s kávou, alkoholom a hrozienkami, pridáme kakao a dobre premiešame.
3. Odstavíme, pridáme cukor a miešame, kým sa nerozpustí. Necháme pár minút schladiť.
4. Preosejeme múku, sódu a soľ do inej misky.
5. V ďalšej miske vyšľaháme vajíčka s vanilkou.
6. Do trochu vychladnutej kakaovej zmesy vmiešame vajíčka s vanilkou.
7. Pridáme preosiatu múku a zamiešame (iba pokiaľ sa všetko nepremieša, nie viac).
8. Vlejeme do vysypanej formy a pečieme cca. 1 hodinu (špáradlo musí byť čisté po vpichu do bábovky).
9. Necháme bábovku vychladnúť a polejeme teplou polevou (môžeme polevu posypať toastovanými mandľovými lupienkami). Polevu pripravíme tak, že roztopíme maslo s čokoládou nad vodnou parou, odstavíme a vmiešame sirup, alkohol a mlieko.

Odpovedz
20. jún 2016
avatar
Odpovedz
20. jún 2016
avatar

Dakujem, urcite v najblizsom case vyskusam 🙂

Odpovedz
20. jún 2016
avatar

@luboš Múku hladkú???? Ďakujem za recept, zajtra vyskúšame. Od Teba chutila parádne

Odpovedz
20. jún 2016
avatar
lubos
autor

Použil som hladkú špaldovú... Daj, prosím, vedieť. Držím palce.

Odpovedz
20. jún 2016