icon
158 / 612
Kôprový prívarok (bez múky a mlieka)
avatar

Možem Vás poprosiť o recept? 🙂

Odpovedz
4. apr 2017
avatar
lubos
autor

@evkasa dobrý deň prajem. Na prívarky používam nasledovné princípy:

- uvarím hlavnú surovinu v menšom množstve tekutiny: vode, ideálne vývare alebo bujóne,
- vyberiem časť suroviny, tú rozmixujem a vrátim do prívarku: rozmixovaná časť zahustí celok,
- prívarok dochutím a dodám prílohu.

NAPR:

Kôprový prívarok:
Uvarím zemiaky v menšom množstve osolenej vody, vývaru alebo bujónu. Pridám veľké kusy cibule a cesnak. Časť zemiakov s vodou, v ktorej sa varili, rozmixujem úplne do krémova (aj s cibuľou a cesnakom) a vrátim do prívarku. Ak treba ešte zahustiť a je čím, opakujem. Niekedy do mixovania pridám maslo. Prívarok dochutím soľou, korením, červenou paprikou, citrónovou šťavou alebo octom. Opečiem volské očko, vypražím slaninku, zasypem kôprom.

TIP: výborne sa na zahusťovanie prívarkov hodí biela fazuľa. Snažím sa mať nejakú uvarenú vždy v mraziaku. Stačí, keď tekutinu z varenia rozmixujete s fazuľou. Robím tak i fazuľový a šošovicový prívarok. Všeobecne dobré na zahusťovanie prívarkov sú zemiaky, napr. aj v špenátovom: uvarte si najprv zemiaky, potom pridajte špenát, prevarte a rozmixujte zemiaky s časťou špenátu, alebo celým špenátom, ako Vám vyhovuje.

Veľa zdaru prajem! Ľuboš.

Odpovedz
4. apr 2017
avatar

@lubos práve sme dojedli 🙂 spravila som zemiakovo špargľový bez cibule...namiesto masla som dala ghee a pridala som aj citrónovú kôru ...bolo to výborné 😀 ďakujem za recept

Odpovedz
6. apr 2017
avatar
lubos
autor

@evkasa tak výborne!

Odpovedz
6. apr 2017