icon
215 / 612
Jednoduchý brazílsky mrkvový koláč (v bábovkovej forme)
avatar
lubos
autor

Mrkva je spolu s vajíčkami pomixovaná na pyré a pridaná k tuku, cukru, múke a kypriacemu prášku.

Odpovedz
10. máj 2017
avatar
lubos
autor

5 stredne veľkých mrkiev
5 vajec
1 a pol pohára tuku (dali sme 250g masla a pol pohára kokosového oleja) - môžete celé nahradiť neutrálnym olejom
350g cukor
3 poháre múky (napr. 1/2 polohrubej, 1/2 hladkej)
2 štipky soli
1 a pol lyžice kypriaceho prášku
po 1 lyžičke z vanilky, škorice, klinčeku mletého

Čokoládová poleva: roztopiť čokoládu s trochou masla (alebo iným tukom) a naniesť štetkou na koláč

1. V mixéri rozmixujte ošúpanú nakrájanú mrkvu s celými vajíčkami a kokosovým tukom. Ak používate iba olej, dajte k mrkve celý aj so všetkým cukrom. Ak používate maslo a olej, ako my, pridajte k mrkve iba olej. Maslo v kuchynskom robote vymiešajte do peny s cukrom, do ktorého potom pridajte vymixovanú mrkvu s vajíčkami.
2. Preosiatu múku s kypriacim práškom, soľou, vanilkou, škoricou a klinčekom primiešajte k mrkvovému pyré.
3. Vylejte do vymastenej a vysypanej formy (napr. krupicou alebo polohrubou múkou) a pečte pri 170°C asi 45 minút. Skúšajte špajlou.
Mňam.

Odpovedz
10. máj 2017
avatar
lubos
autor
Odpovedz
10. máj 2017
avatar

@lubos mrkva surová či uvarená

Odpovedz
10. máj 2017
avatar
lubos
autor

@janettzer surová, ďakujem za upresnenie

Odpovedz
10. máj 2017
avatar

350g cukru? Nie je to uz moc? 🙂 Nie je presladena? Este aj ta coko poleva navrchu k tomu 🙂

Odpovedz
11. máj 2017
avatar
lubos
autor

@amanta5 Ahoj. Pôvodný recept káže takmer 550g cukru. 350g sa nám zdá byť akurát, dokonca aj primálo sladká pre ľudí, ktorí sú zvyknutí na sladké. Poleva navrch je zo 70% čokolády a masla, skôr horká, ako sladká. Ale páči sa mi, že sa nad tým zamýšľaš, to je super!

Odpovedz
11. máj 2017
avatar

@lubos vyskusam ju najblizsie, ked budem piect kolacik 🙂
No ja peciem velmi casto, kedze mam 2 male deti, tak si vsimam taketo veci 😉

Odpovedz
11. máj 2017
avatar
lubos
autor

@amanta5 áno, všimol som si, že si aktívna šikulka. Držím palce!

Odpovedz
11. máj 2017