icon
241 / 612
Maková baklava
avatar
Komentár bol odstránený
avatar
Komentár bol odstránený
avatar
lubos
autor

Recept:

500g cesta filo (alebo štrúdlového cesta)

3 vajíčka
2 200ml poháre cukru

1 biely jogurt
1 prášok do pečiva
1 pohár oleja (my sme použili tretinu masla, tretinu kokosového oleja a tretinu slnečnicového oleja)
vanilka
300g mletého maku (my sme kombinovali s orechmi)

200g cukru
200g medu
300ml vody
škorica (kôra alebo prášok)
kôra z jedného citróna
pár celých klinčekov

1. Vajíčka riadne vymiešajte s cukrom.
2. Pridajte jogurt, prášok do pečiva, olej, vanilku a mletý mak s orechami.
3. Cukor, med, vodu, škoricu, vanilku a klinčeky nechajte spolu prevrieť a varte pomaly asi 15 min.
4. Natrite roztopeným maslom formu asi 30x20cm, dajte 2 pláty filo, na to rozotrite makovú zmes 3 - 4 lyžice, a postupne ukladajte 1 filo cesto a natierajte makovou zmesou. Na vrch uložte znova dva pláty a potrite maslom. Nakrájajte baklavu na kocky a pečte pri 180°C asi 35 minút.
5. Nechajte baklavu trochu vychladnúť a zalejte horúcim sirupom. Nechajte úplne vychladnúť.

Odpovedz
23. jún 2017
avatar

kde sa dá kúpiť to cesto filo?

Odpovedz
28. jún 2017
avatar
lubos
autor

@rendicka ahoj. Dá sa v pohode nahradiť tenkým štrúdľovým cestom, ak nevieš zohnať. No originál sa dá kúpiť v obchodoch s orientálnym tovarom.

Odpovedz
28. jún 2017
avatar

@lubos tenké štrúdlové nie je to práve na baklavu 🙂 v minulosti bolo v lidl počas gréckeho týždňa

Odpovedz
29. jún 2017
avatar
lubos
autor

@rendicka Lidl by mohol byť dobrý tip, no neviem, ako často ho tam majú v ponuke. To naše bolo dovezené zo Srbska alebo Chorvátska.

Odpovedz
29. jún 2017