icon
327 / 612
Klasický mrkvový koláč
avatar

Poprosím o pridanie receptu 🙂 dakujem

Odpovedz
26. jan 2018
avatar
lubos
autor

Všetky suroviny sú pri izbovej teplote.

300g hladkej múky
300g jemného oleja
300g kryštálového cukru
225g nastrúhanej mrkvy
140g jemne nasekaných vlašských orechov
2 celé vajcia, žĺtky a bielky zvlášť
2 žĺtky
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
1/2 lyžičky nastrúhaného muškátového orieška
1 lyžička mletej škorice
1/4 lyžičky mletého klinčeka
2 štipky soli
2 lyžice horúcej vody

1. Preosej spolu múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ a všetky korenia.
2. V kuchynskom robote s K-nástavcom (nie metličkou) riadne premiešaj olej a cukor.
3. Postupne a pomaly pridaj 2 vajcia a 2 žĺtky (môžeš ich vymiešať v inej miske).
4. Primiešaj nastrúhanú mrkvu a vlašské orechy.
5. Pridaj preosiatu múku z bodu 1 a horúcu vodu.
6. Vyšľahaj bielky do hustej peny a opatrne vmiešaj do cesta.
7. Nalej do vymastenej a vyloženej 23cm formy.
8. Peč pri 155°C asi 35 - 45 minút. Sprav test špáradlom.

Krém:

150g alebo menej (podľa chuti) práškového cukru
200g zmäknutého masla (pri izbovej teplote)
500g krémového syra (Lučina, mascarpone)

1. Vyšľahaj maslo s cukrom do peny.
2. Postupne primiešaj krémový syr.

Teraz už len rozkroj tortu napolovicu pozdĺžne, natri krémom a ten rovnomerne natri navrch a po bokoch torty. Daj vychladiť.

@slniecko77

Odpovedz
30. jan 2018
avatar

@lubos ďakujem veľmi pekne za recept - milujem carrot cake.
Prosim ta, možem pridať miesto kryštáľového cukru trstinový kryštálový - Demaru?
Lebo mám skúsenosť, že keď ho pridám do piškóty, ktorá má byť nadýchaná a má “narásť” tak to má presne opačný efekt - cesto nenarastie a je také akoby “ubité”. Zrejme je trstinový cukor príliš ťažký a vlhký, inak si to neviem vysvetliť.

Odpovedz
30. jan 2018
avatar
lubos
autor

@slniecko77 ahoj. Aj my máme radi mrkvový koláč!

Áno, viem o čom hovoríš. Trstinový cukor, obzvlášť s veľkými kryštálmi sa ťažko rozpúšťa a veľké kryštáliky horšie prevzdušňujú maslo alebo vajcia.

Odporúčam buď nasekať v mixéri trstinový cukor takmer na prášok pred použitím, alebo napeniť maslo či vajcia trochou jemného obyčajného a potom pridať do pečenia Demerara.

Odpovedz
30. jan 2018
avatar

@lubos ďakujem veľmi pekne za radu, takto ma to nenapadlo spraviť. Najbližšie určite vyskúšam 🙂

Odpovedz
30. jan 2018
avatar
lubos
autor

Tu je manželkin nový obľúbený recept:

Cesto: 4 vajcia, 250 ml oleja, 250 g cukru, 250 g hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 2 ČL sódy bikarbóny, 0,5 balíčka prášku do pečiva, 1 ČL perníkového korenia, 0,5 ČL soli, 1 ČL škorice, 350 g nastrúhanej najemno mrkva, 120 g nasekaných vlašských orechov

Krém: 125 g masla, 250 g Philadelphie, 150 g krupicového cukru, 120 g nasekaných vlašských orechov (ak chcete).

Predhrejeme teplovzdušnú rúru na 175°C

Cesto:
Vo väčšej mise vyšľaháme vajcia s cukrom a olejom, vmiešame zmes múky, korenia a práškov, pridáme mrkvu a nakoniec vmiešame orechy. Cesto dáme na menší plech vystlaný papierom na pečenie, aby sa koláč vyššie zdvihol. Pečieme 25-30 minút. Pred pridaním polevy necháme vychladnúť.

Krém: Maslo vyšľaháme, pridáme Philadelphiu a cukor. Poriadne prešľaháme, možno na záver pridáme oriešky.

Odpovedz
4. feb 2025