icon
337 / 612
Fašiangové fánky
avatar
lubos
autor

Všetky suroviny sú pri izbovej teplote!

30g zmäknutého masla
20g práškového cukru
1 žltok

vanilkový prášok alebo extrakt
1 lyžica rumu alebo extraktu (nemusí byť)
kôra z neošetreného citróna

250g polohrubej múky (špaldová, prídavok pohánkovej, čistá pšeničná, ... podľa výberu a vôle)
2 lyžičky prášku do pečiva
Štipka soli

100ml kyslej smotany

1. V miske riadne metličkou premiešaj zmäknuté maslo s práškovým cukrom a pridaj žĺtok.
2. Pridaj vanilku, citrónovú kôru a rum.
3. Do druhej misy preosej múku s práškom do pečiva a soľou.
4. Postupne a striedavo pridávaj do masla zo žĺtkom preosiatu múku a kyslú smotanu. Najprv časť múky, potom smotanu, opäť múku a nakoniec smotanu.
5. Vypracuj mäkkšie cesto a nechaj v chlade oddychovať aspoň 30 minút. Ak treba, pridaj trochu vody alebo mlieka, prípadne múky.
6. Vyvaľkaj cesto na asi 3mm hrúbku, povykrajuj kúsky a každý kúsok v strede narež.
7. Vysmážaj kúsky v oleji alebo masti na 180°C, nechaj na mriežke stiecť z oleja a obaľ vanilkovým cukrom, prípadne podávaj s vanilkovou omáčkou.

Odpovedz
12. feb 2018