icon
350 / 612
Švédske mäsové guľky (Köttbullar z IKEA) so zemiakovým pyré
avatar
lubos
autor

Do mäsových guliek ide:

Jemne mleté hovädzie a bravčové mäso (2 diely hovädzieho, 1 diel bravčového, napr. 600g a 300g)
pár vajec
2 osmažené cibule a cesnaky
Kus chleba (ražného) nakrájaného na kocky a zaliateho mliekom
Nasekaná petržlenová vňať
Soľ, korenie a to, čo robí švédske guľky typické
Nastrúhaný muškátový oriešok a
Podrvené nové korenie

Z hmoty si malý kúsoček osmažte, nech viete, či je správne dochutená.
Vytvarujte z nej guličky, krátko a intenzívne opečte na bravčovom tuku alebo oleji, zalejte ideálne vývarom alebo vodou. Prikryte a duste alebo pečte v 180°C rúre asi 30 minút.

TIP: Klasicky sa omáčka zahusťuje múkou a smotanou, no my spolu s mäsovými guľkami pridávame do dusenia na malé kusy nakrájaný karfiol a zemiaky. Tie potom riadne vymixujeme spolu s tekutinou, čo nám nádherne omáčku zahustí bez použitia múčnych a mliečnych produktov.

Udusené guľky teda dajte bokom, omáčku spolu s karfiolom a/alebo zemiakom schlaďte a vymixujte do krémova. Guľky vráťte späť a prehrejte v omáčke pred podávaním.

Podávame s kompótom z mrazeného lesného ovocia a/alebo brusníc. Mrazené ovocie zvaríme so sladidlom (cukor, med, ...) a ak treba, citrónovou šťavou.

Mňam!

Odpovedz
27. feb 2018
avatar

mňam! 👍🙂

Odpovedz
27. feb 2018