icon
351 / 612
Ľahučká bábovka so škoricovými orechmi
avatar
lubos
autor

Bábovka je veľká, navyše vo forme riadne vyrastie. Aj preto je krásna a vhodná pre veľa maškrtníkov.

Ľahučké bábovkové cesto je pretkávané sladkými chrumkavými orechmi.

Orechová posýpka
250g hnedého (muscovado) cukru
150g roztopeného masla
190g nasekaných orechov (pekanové, vlašské)
3 lyžičky mletej škorice

1. Zohrejte maslo v malom hrnčeku, pokiaľ nezačne orieškovo voňať a na dne hrnčeka sa nezačnú vytvárať zlatohnedé skaramelizované čiastky mliečneho cukru („orieškové maslo“). Nechajte chvíľu vychladnúť.
2. Zamiešajte všetky ostatné suroviny zamiešajte do masla.

Bábovka:
190g zmäknutého masla
250g jemného kryštálového cukru
4 väčšie vajcia
450g hladkej múky (dali sme kombináciu špaldovej bielej a celozrnnej múky)
2 lyžičky prášku do pečiva
2 lyžičky sódy bikarbóny
300g kyslej smotany

Všetky suroviny sú pri izbovej teplote (aj maslo). Vyhrejte rúru na 160°C.

1. Vymixujte do krémova zmäknuté maslo a cukor. Pridajte jedno vajce po druhom.
2. V druhej mise preosejte múku s práškom do pečiva a sódou bikarbónou.
3. Do masla postupne zľahka primiešajte tretinu múky a tretinu kyslej smotany. Takto striedajte múku so smotanou, pokiaľ všetko nevmiešate.
4. Vlejte polovicu hmoty do vymastenej a krupicou vysypanej bábovkovej formy. Zasypte cesto polovicou orechovej zmesy, pridajte zvyšok cesta a nakoniec zvyšok orieškov.
5. Pečte okolo 50 minút. Spravte test špáradlom. Vytiahnite z rúry, nechajte vo forme pár desiatok minút a vyklopte. Nechajte úplne vychladnúť.

Mňam!

Odpovedz
28. feb 2018