378 / 612
    Stehno z daniela na spôsob sviečkovej, parená knedľa, žemľová knedľa z kváskového chleba, šípkový lekvár
    Komentár bol odstránený
    lubos
    autor

    Žemľová knedľa z kváskového chleba

    1/2 kváskového chleba bez kôrky
    3 vajcia, žĺtky a bielky zvlášť
    2 cibule, najemno nakrájané
    100g slaniny, nakrájanej na drobné kúsky
    80g hrubej múky
    100 – 200ml mlieka
    Hrsť nasekanej petržlenovej vňate
    Soľ, korenie, muškátový oriešok

    1. Nakrájajte chlieb na menšie kocky. Ak je čerstvý, vysušte ho na plechu v rozohriatej rúre alebo na stredne rozohriatej panvici. Čerstvý chlieb by sa rozmiešal na kašu bez typickej mozaikovej štruktúry.
    2. Na panvici osmažte cibuľu so slaninou, ku koncu pridajte jemne nasekanú petržlenovú vňať. Zmes rýchlo schlaďte, pridajte ku kúskom chleba aj s vytopeným tukom, primiešajte soľ, korenie, trochu čerstvo nastrúhaného muškátového orieška, hrubú múku, žĺtky a časť alebo všetko mlieko. Všetko riadne, no opatrne, zamiešajte.
    3. Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh a po častiach ho opatrne vmiešajte do zmesi.
    4. Mokrými rukami vytvarujte zo zmesi na mokrej utierke tvar knedle a zaviňte ju v utierke do tvaru salónky. Tá má byť pevná, no nie natoľko, aby z nej vytiekla všetka tekutina z knedle. Upevnite oba konce utierky motúzom a dajte knedľu variť do mierne vriacej a riadne osolenej vody. Hrniec s vodou prikryte a pomaly knedľu varte asi 20 minút.
    5. Vyberte knedľu z vody, nechajte chvíľu vychladnúť, rozbaľte a krájajte.

    6. apr 2018
    lubos
    autor

    Parená knedľa

    400g polohrubej múky
    100g hrubej múky (môže byť aj polohrubá)
    250ml vlažného mlieka
    1 rozšľahané vajce
    20g roztopeného masla
    1 lyžica cukru
    1 lyžička soli
    Droždie na 500g múky (napr. 7g vrecúško), alebo kvások (potom pridajte 200g rozkvasu a uberte na mlieku)

    1. Vytvorte kvások: malú časť vlažného mlieka rozmiešajte s droždím, štipkou cukru a múky. Počkajte, kým nezačne kvások pracovať. Premiešajte preosiate múky s cukrom a soľou a ručne, alebo v miske kuchynského robota s hákom, primiešajte vajce, maslo, kvások a postupne aj zvyšok vlažného mlieka.
    2. Mieste cesto trpezlivo, chvíľku potrvá, kým polohrubá múka absorbuje všetku tekutinu. Cesto by na konci miesenia malo byť jemné, mäkké a ľahko lepivé. Ak také nie je, pridajte trochu múky alebo naopak, trochu mlieka. Nechajte cesto prikryté prvýkrát nakysnúť (kváskové bude kysnúť podstatne dlhšie). Cesto zreteľne zväčší svoj objem. Teraz ho znovu stlačte, párkrát premieste, rozdeľte na 2 - 4 časti (napr. podľa kuchynskej váhy) a vytvarujte bochníky alebo podlhovasté knedľové tvary. Prikryte ich.
    3. Nechajte knedle druhý raz nakysnúť, tentokrát však už iba pár minút (10 - 20 min), kváskové dlhšie. Vkladajte nakysnuté cesto na naolejovaný parák do hrnca s vriacou vodou - voda sa nemá dotýkať cesta. Parte knedle prikryté a pomaly, zhruba na strednom plameni.
    4. Po asi 20 minútach hrniec odkryte, knedle popichajte špáradlom alebo špajľou a opatrne ich vyberte.
    5. Ak chcete knedle podávať hneď, krájajte ich niťou (tak, že knedľu niťou omotáte a postupne niť sťahujete). Ak neskôr, potrite knedľu olejom (zabráni vysychaniu) a pokojne krájajte neskôr vychladnutú aj nožom.

    6. apr 2018