icon
471 / 612
Fajný hrachový prívarok s údeným a mangalicovou klobáskou
avatar
lubos
autor

.
Hrachový prívarok s údeným mäsom a dobrou klobáskou

„Pošmákne“ si celá rodina. Poďme na to...

1. Deň vopred namočte sušený žltý alebo zelený hrach do slanej vody (1 liter vody, 1 lyžica soli). Na druhý deň prepláchnite v studenej vode.

2. Na tuku osmažte kus údeného zo všetkých strán, vyberte ho bokom na tanier a v rovnakom hrnci (ideálne tlakovom) osmažte na tuku nakrájanú cibuľu s celou rascou, pridajte cesnak, sušený tymian, majorán a bobkový list. Vložte údené späť a dolejte vodu do polovice výšky údeného.

3. Hrniec natlakujte (alebo prikryte, ak nemáte tlakový, škoda) a duste takto údené 60 – 90 minút, podľa veľkosti.

4. Hrniec schlaďte v studenom kúpeli, otvorte, údené opäť vyberte na tanier, do tekutiny vsypte prepláchnutý namočený hrach, dolejte vodu alebo vývar podľa potreby, dosoľte, dokoreňte a opäť hrniec zakryte (natlakujte) a pod tlakom varte 10 – 15 minút. Nebojte sa hrniec potom otvoriť a okúsiť hrach. Ak ešte potrebuje chvíľku povariť, urobte tak bez tlakovania.

5. Vyberte z hrnca bobkový list a po čiastočnom vychladnutí polovicu uvareného hrachu pomixujte stolným alebo ponorným mixérom. Všetko spolu premiešajte, zrieďte a dochuťte, ak treba.

6. Klobásku popichajte a na tuku pomaly osmažte z oboch strán, ku koncu prilejte do panvice trochu vody a hneď ju prikryte. Nechajte takto klobásku dovariť. Klobáskový výpek použite ako omáčku k prívarku (na preliatie).

7. Prívarok podávajte napr. s klobáskou, nakrájaným alebo natrhaným údeným, čerstvým špenátom, preliate klobáskovým výpekom a posypané čerstvo postrúhaným chrenom.

8. Ako prílohu pokojne použite aj brusnicový kompót. Čerstvé brusnice ľahko zoženiete v chladných mesiacoch v supermarketoch. Opláchnite ich, pokazené vyhoďte a povarte so štipkou soli, vodou a cukrom do kaše. Popučte ich pučidlom na zemiaky. Dochuťte ešte medom, cukrom alebo zvarenou pomarančovou šťavou na osladenie.

Odpovedz
9. nov 2018
avatar
lubos
autor
Odpovedz
9. nov 2018
avatar

Super krásne a určite chutné ale aj kalorické ☹️☹️☹️

Odpovedz
9. nov 2018
avatar
lubos
autor

@misiki Ahoj! Celá rodinka sa podelí na obed a večera už bude ľahká. U nás je to 1/3 mangalicovej klobásky a malý plátok údeného bravčového karé (takmer žiaden tuk) na osobu. Neboj, všetko bude v poriadku 😇

Odpovedz
9. nov 2018
avatar

Pane na nebi....Lubos, tieto tvoje recepty. Este ked pridas recept na croisanty z Dobreho jedla, tak uz viem, co potesi troch chlapov nejaku dalsiu nedelu. Dakujem za mnozstvo inspiracie.

Odpovedz
11. jan 2019
avatar
lubos
autor

@zakoolinko ahoj, ďakujem za prijemnú správu! V inšpiráciach budem pokračovať, kým pomôžu aspoň jednej žienke. Croissanty som Ti pridal tiež. Prajem príjemný zvyšok dňa!

Odpovedz
13. jan 2019
avatar

@lubos dakujem ti, vazim si tvoj cas a chut delit sa s ostatnymi 👏

Odpovedz
14. jan 2019