icon
576 / 612
Mongolské mäsové guľky s kučeravými cestovinami
avatar
lubos
autor

.
Mongolské mäsové guľky s cestovinami
(4 - 5 osôb)

750g hovädzieho mäsa na mletie
3 kusy jarnej cibuľky, nadrobno nasekané
3 strúčiky cesnaku, pretlačené
2 lyžice strúhanky
2 vajcia
1 lyžica sezamového oleja
soľ, korenie

2 strúčiky cesnaku, pretlačené
malý kus zázvoru, najemno nasekaného
2 lyžice kukuričného škrobu
1/2 pohára sójovej omáčky
1/2 pohára vývaru alebo vody
2 lyžice hnedého cukru
ázijské cestoviny

Jarná cibuľka, nasekaná
Sezam, nasucho opražený

1. Premiešajte mleté mäso s jarnou cibuľkou, cesnakom, vajcami, strúhankou, soľou a korením.
2. Vytvarujte malý hamburger z kúska mäsa, opečte ho a podľa jeho chuti dochuťte zvyšok hmoty.
3. Vytvarujte z mäsa guľky a opečte ich na sezamovom oleji, hotové guľky z panvice vyberte.
4. Do panvice pridajte sezamový olej a opražte na ňom zázvor a cesnak. Zasypte ich kukuričným škrobom, premiešajte a pomaly zalejte sójovou omáčkou, vývarom alebo vodou a nakoniec pridajte hnedý cukor. Všetko prevarte, nechajte zhustnúť a vložte mäsové guľky späť do panvice.
5. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte vodu. Panvicu prikryte a nechajte takto mäso dusiť na slabom plameni asi 20 - 30 minút.
6. Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na balení.
7. Panvicu odkryte a nechajte omáčku zredukovať varením na silnejšom plameni. Ak treba, dochuťte ju soľou, cukrom alebo sójovou omáčkou.
8. Mäso s omáčkou premiešajte s uvarenými cestovinami, prevarte a podávajte posypané nasekanou jarnou cibuľkou a sezamom.

Tipy:
- mongolská kuchyňa je prispôsobená kočovnému spôsobu života, väčšina jedál sa varí v jednej nádobe, z mäsa prevláda baranie, hovädzie a mäso z jaka, všetko s vysokým podielom tuku, ktorý umožňuje ľahšie prežitie krutých zím a tvrdej práce.
- veľmi populárne sú v Mongolsku aj parené plnené taštičky Buuz.

Odpovedz
13. nov 2019