icon
594 / 612
Zo spolupráce s mesačníkom Dobré jedlo (04/2020): Plnený veľkonočný veniec
avatar

Tak na tento veniec by som si prosila recept 😉👍

Odpovedz
6. feb 2020
avatar

Aj ja by som poprosila receptík, vyzerá famózne ☺️

Odpovedz
6. feb 2020
avatar
lubos
autor

@vevka225
@agatulienka82

Ahojte dievčatá!

Posielam recept na veľkonočný veniec. V mesačníku ešte nevyšiel, v stánkoch bude niekedy v prvej tretine marca 2020 aj s fotografickým postupom a s video návodom na FB stránke Dobrého jedla.
Prajem príjemný zvyšok dňa!

Veľkonočný plnený veniec
(12 osôb, príprava a kysnutie 60 - 90 minút, pečenie 35 minút)

Na cesto:
500g polohrubej múky
250 ml vlažného mlieka
60g zmäknutého masla
50g jemného kryštálového cukru
2 Žĺtky
Droždie na 500g múky (7g vrecko)
Štipka vanilky a soli

Na plnky:
70g cukru
1 lyžica škorice
Maslo na potieranie

150g mletého maku
150ml horúceho mlieka
2 lyžice lekváru
Cukor podľa chuti

250g hrudkového tvarohu
Cukor podľa chuti
Vanilka

1 vajce na potretie
Mandľové lupienky na posypanie

1. Z trocha múky, mlieka, cukru a celého droždia vytvorte kvások, ktorý nakysnutý následne primiešajte k zvyšným surovinám na cesto a riadne ho premieste. Cesto by malo byť jemné, nelepivé a mäkké. Nechajte ho prikryté prvýkrát nakysnúť.
2. Rozdeľte cesto na rovnako ťažké tri časti. Rozvaľkajte každú časť na obdĺžnik o rozmere zhruba 60 x 25 cm. Na každý obdĺžnik naneste jeden druh plnky. Cesto na škoricovú plnku najskôr potrite roztopeným maslom. Obdĺžniky zarolujte na tri rovnako dlhé a rovnomerne hrubé valce a zapleťte ich okolo zaváracieho pohára rovnako ako vrkoč. Oba kraje spojte do kruhu a upevnite. Nechajte veniec ešte aspoň 15 - 20 minút nakysnúť, potrite ho rozšľahaným vajcom a posypte mandľovými lupienkami.
4. Pečte veniec pri teplote 180°C prvých 10 minút, potom znižte teplotu na 160°C a pečte ďalších zhruba 25 - 30 minút.

Tipy:
Ďalšie druhy možných plniek:
- kupované gaštanové pyré,
- orechová plnka z mletých vlašských orechov, mlieka, citrónovej kôry a cukru,
- domáci slivkový lekvár,
- lieskovce a horká čokoláda,

Odpovedz
9. feb 2020
avatar
lubos
autor
Odpovedz
7. mar 2020