Z fotenia pre časopis Dobré jedlo (09/2020): Kuracia paella s pikantnou klobáskou
Tak toto som nemala vidiet. Slintam ako bernardin🤤 ale....aspon som chvilku za hranicami, v Spanielsku😂👍👏
Odpovedz
14. júl 2020
lubos
autor@ddaassuullaa tešil som sa z nej, vyšla dobre. Chýbala síce príprava na otvorenom ohni, no, ako hovoríš, aspoň na chvíľu sme pri mori. Čoskoro možno aj naživo. Maj sa!
Odpovedz
14. júl 2020

Detailnejší fotopostup už čoskoro v Dobrom jedle (09/20) a video na ich stránke a Facebook-u.
Domáca kuracia paella s pikantnou klobásou
(5 osôb, príprava 20 minút, varenie 30 minút)
500g kuracích stehien bez kostí a kože, nakrájaných na menšie kúsky
Kus pikantnej klobásy, nakrájanej na kolieska (napr. chorizo)
2 stredne veľké cibule
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
1 väčšia červená paprika (špicatá alebo mäsitá), nakrájaná na kocky
1 lyžička údenej mletej červenej papriky
150ml paradajkového pretlaku
300g guľatozrnnej ryže (ak máte, špeciálne na paellu)
900 ml kuracieho vývaru
štipka pravého šafranu
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
1 citrón na dochutenie
Soľ, korenie
Olivový olej
1. V hrnci zohrejte vývar spolu so šafránom. Kúsky kuracích stehien a potom aj klobásy sprudka opečte v panvici na rozpálenom oleji, vyberte ich a odložte zatiaľ bokom.
2. Ak treba, pridajte do panvice olej a osmažte na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak. Po chvíli pridajte nakrájanú červenú papriku a po minúte údenú mletú papriku, krátko ju opražte a vlejte do panvice paradajkový pretlak.
3. Všetko premiešajte, vráťte do panvice kuracie kúsky, ďalšiu minútu smažte a pridajte ryžu.
4. Ryžu premiešajte a nechajte ju riadne obaliť aromatickými surovinami v panvici. Všetko osoľte, okoreňte a zalejte šafránovým kuracím vývarom.
5. Ryžu varte odkrytú niekoľko minúť na miernom plameni, až pokiaľ nebude tekutina takmer celá absorbovaná a ryža stále jemne chrumkavá. Nemiešajte ju, ak treba, potraste panvicou.
6..Vráťte teraz do ryže aj kúsky klobások, zvýšte plameň a nechajte cca. 1 minútu ryžu zospodu trochu pripáliť. Panvicu odstavte, prikryte a nechajte ryžu dôjsť zhruba 5-10 minút.
7. Posypte paellu nasekanou petržlenovou vňaťou, pokvapkajte citrónovou šťavou a ihneď podávajte.