icon
603 / 612
Nektárinková galetka
avatar
lubos
autor

220g hladkej múky (na krehké pečivo)
1 lyžica cukru
Štipka soli
125g studeného masla nakrájané na kocky
2 lyžice studenej vody

1kg zmesi nektáriniek a broskýň
1 lyžica kukuričného škrobu alebo vanilkového pudingu
Cukor podľa potreby
Štipka soli
1 vajce na potretie
Kryštálový cukor na posypanie

Šľahačka alebo zmrzlina na podávanie

1. Pripravte cesto: pomrvte všetky suroviny na cesto rukami do výzoru hrubej múky. Pracujte rýchlo, nech sa maslo príliš neroztopí. Použite studenú vodu, aby sa cesto lepšie spojilo. Vytvarujte hrubší disk, zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte na 20 minút do chladničky.
2. Zatiaľ nakrájajte nektárinky a broskyne, premiešajte ich so štipkou soli, cukru podľa potreby, vanilkou a lyžicou kukuričného škrobu (alebo vanilkového pudingu). Nechajte postáť.
3. Cesto z chladničky rozvaľkajte na kruh medzi dvoma papiermi na pečenie (spočiatku to pôjde ťažšie), do stredu naukladajte ovocie aj so šťavami, krajmi cesta prikryte časť ovocia. Cesto potrite rozmiešaným vajcom a posypte kryštálovým cukrom.
4. Pečte v rúre vyhriatej na 180°C asi 35 minút, do bledohneda. Nechajte vychladnúť do izbovej teploty. Mňam

Odpovedz
17. júl 2020
avatar
lubos
autor
Odpovedz
17. júl 2020
avatar
Odpovedz
17. júl 2020
avatar

Vyzera to dobre, skusim

Odpovedz
17. júl 2020