icon
610 / 612
Zo spolupráce s mesačníkom Dobré jedlo (11/2020): Ukrajinský hovädzí boršč s cviklou a kapustou
avatar
lubos
autor

Boršč všeobecne:
Boršč je snáď najznámejšia východoeurópska polievka. Jej názov si spájame hlavne s tradičnou ukrajinskou verziou s cviklou a kapustou, no existuje mnoho receptov na boršč s rôznymi surovinami a v rôznych farbách. Slovo boršč pochádza z názvu rastliny Boľševník borščový, ktorá bola voľakedy aj v kvasenej podobe hlavnou surovinou pri výrobe kyslej polievky. Postupne sa vďaka imigrantom stala verzia s cviklou najrozšírenejšou po celom svete. Boršč sa bežne pripravuje z hovädzieho, bravčového a údeného mäsa a špikových kostí, ktoré sa dlho varia spolu s koreňovou zeleninou a vytvoria tak základ polievky. Tá býva dochutená kvasom (šťavou z kvasenej červenej repy alebo kapusty), octom alebo citrónovou šťavou. Príprava polievky môže byť veľmi komplikovaná a trvať niekoľko dní, alebo jednoduchá (ako táto) a trvať iba zopár hodín, či dokonca minút, hlavne pri vegetariánskej verzii.

Jednoduchý hovädzí borčš
(6 osôb, príprava 30 minút, varenie asi 3 hodiny - aj s vývarom)

1,5 - 2 litre vývaru z hovädzích rebier, s lyžicou paradajkového koncentrátu
Uvarené mäso z vývaru, obraté od kostí a nakrájané
1 väčšia cibuľa
1 väčšia mrkva
3 strúčiky cesnaku
800g červenej repy, ošúpané a nakrájané na kocky
1/2 celej bielej kapusty, nakrájaná na slíže
2 - 3 paradajky, zbavené jadierok a šupky (povarte celé paradajky krátko vo vriacej vode a ošúpte)
4 - 5 zemiakov, ošúpaných, nakrájaných
Tuk z hovädzieho vývaru
Soľ, mleté korenie

Na dochutenie:
červený vínny ocot alebo šťava z kyslej kapusty
Čerstvo pretlačený cesnak (voliteľné)
Kyslá smotana
Čerstvý kôpor
Chlieb

1. Pripravte vývar z hovädzích rebier. Mäso oberte, vývar sceďte, časť tuku ponechajte.
2. Na odloženom tuku osmažte nakrájanú cibuľu a mrkvu, nakoniec pridajte pretlačený cesnak. Prilejte asi 2 litre vývaru. (FOTO OSMAŽENÁ ZELENINA, PRIDÁVA SA VÝVAR)
3. Pridajte do polievky obrané a nakrájané mäso a cviklu, paradajky a nakrájanú kapustu a po 15 minútach varenia aj nakrájané zemiaky. Varte do zmäknutia zemiakov.
4. Ku koncu dochuťte polievku soľou, korením, octom alebo šťavou z kyslej kapusty a čerstvo pretlačeným cesnakom. Podávajte napr. s kyslou smotanou, kôprom a chlebom.

Tipy:
- čerstvé paradajky môžete nahradiť konzervovanými alebo aj paradajkovým koncentrátom (pretlakom),
- zeleninu môžete do polievky nakrájať na kocky alebo aj nastrúhať, vtedy pridávajte cviklu ku koncu varenia,
- pred podávaním sa odporúča polievku nechať aspoň pár desiatok minúť postáť kvôli lepšiemu splynutiu chutí.

Odpovedz
23. sep 2020
avatar
lubos
autor

Podrobnejší fotopostup nájdeme v časopise a na stránke Dobré jedlo v polovici októbra 2020.

Odpovedz
23. sep 2020
avatar

Ja varim borsc podla tejto stranky https://www.apetitonline.cz/recepty/5363-borsc-... len keby tie nestastne detiska ho chceli jest 🙈😄

Odpovedz
23. sep 2020
avatar
lubos
autor

@janmka Ahoj. Chápem. Decká neštastné, nevedia čo je dobré. 😅

Odpovedz
23. sep 2020
avatar

@lubos presne. Dufam ze casom sa im chutie zmenia 😂

Odpovedz
23. sep 2020