Koláč nekonečných možností
Ak mám poznať iba jeden recept na základný koláč, je to tento. Všetky recepty na podobné múčniky na internete alebo v knihách sú mu až veľmi podobné. Niektoré majú trochu viac múky alebo menej vajec, iné pridávajú cmar a sódu bikarbónu. No týmto receptom naozaj nemôžete nič pokaziť. Starý dobrý hrnčekový koláč.
Pozri sa vo videu, ako jednoducho to ide (úplný recept nižšie v článku):
_________________________
Čo všetko môžete upiecť zo základného receptu?
- Bublaninu ako z videa hore.
- Klasický hrnčekový koláč z plechu potretý lekvárom a roztopenou čokoládou.
- Mafiny. Stačí cesto vyliať do formy vyloženej mafinovým papierom a piecť trochu kratšie.
- Ľahkú a nadýchanú bábovku. Sterilizované višne s tekutinou môžete zahustiť varením na hustejšiu a chuťovo výraznú omáčku. Ak treba, nezabudnite omáčku dosladiť.


5. Pohárový dezert. Upečte cesto na plechu, nechajte vychladnúť, potrhajte a naukladajte do pekných sklenených pohárov spolu napr. s ovocím, ochuteným tvarohom, omáčkou, likérom alebo šľahačkou.
6. Tortu. Upečte cesto v tortovej forme, nechajte úplne vychladnúť, opatrne rozkrojte pozdĺžne a naplňte obľúbenou plnkou, napr. mascarpone, šľahačkou alebo tvarohom.
_________________________
Ako možno ešte recept zmeniť?
- spravte ho z bezlepkovej múky,
- nahraďte škoricu napr. perníkovým korením alebo vanilkou,
- nahraďte časť múky kakaom na pečenie alebo kokosom,
- nahraďte časť múky ovsenými vločkami, iným typom múky alebo mletými orechmi, napr. mandľami,
- nahraďte časť cukru medom, iným obľúbeným sladidlom alebo aromatickým sirupom (napr. bazovým),
- naukladajte namiesto ovocia navrch koláča hrudky osladeného tvarohu premiešaného so žĺtkom a lyžicou škrobu,
- zafarbite polovicu cesta kakaom a cestá na plechu alebo vo forme jemne premiešajte pre lákavý mramorový efekt,
- uložte navrch koláča ovocie, prelejte ho želatínou zo šťavy a nechajte v chlade stuhnúť,
- pridajte do cesta kúsky sušeného ovocia, čokolády alebo strúhaného marcipánu.
_________________________
Základný recept:
300g vajec (5 - 6 ks alebo 1 hrnček) vajec
300g (1 hrnček) alebo menej kryštálového cukru (podľa chuti)
150g (1/2 hrnčeka) mlieka
150g (1/2 hrnčeka) roztopeného masla + na vytretie formy
300g (2 hrnčeky) preosiatej polohrubej múky + na vysypanie formy
1 lyžica mletej škorice
1 vrecko kypriaceho prášku
Štipka soli
Zavárací pohár sterilizovaného ovocia (napr. višne) alebo čerstvé ovocie
- Ideálne je najskôr priviesť všetky suroviny na izbovú teplotu. Maslo zohrejte v rajnici, vmiešajte doň mletú škoricu a nechajte opäť mierne vychladnúť. Formu o rozmere 30 x 25 cm vytrite maslom a vysypte múkou. Sterilizované ovocie sceďte a tekutinu prevarte na hustejší sirup (môže to trvať 3 - 10 minút podľa veľkosti hrnca a intenzity plameňa). Vyhrejte rúru na 180°C.
- V mixéri s metličkou vyšľahajte vajcia s cukrom do hustej bledej peny.
- Do peny striedavo vmiešajte škoricové maslo a mlieko, obe pri takmer izbovej teplote.
- Premiešajte preosiatu múku so soľou a kypriacim práškom. Postupne ju zľahka ručne a krátko vmiešajte do cesta.
- Cesto rovnomerne vylejte do vysypanej formy. Poukladajte navrch scedené sterilizované alebo čerstvé ovocie. Ak predtým obalíte ovocie v hladkej múke, pri pečení natoľko neklesne na spodok cesta.
- Pečte koláč v rúre zhruba 35 - 45 minút, podľa hrúbky cesta. Vykonajte test špáradlom (špáradlo vsunuté do stredu koláča by malo z neho vyjsť relatívne suché a neobalené neupečeným cestom - vlhkosť z ovocia je v poriadku).
- Nechajte koláč vychladnúť, nakrájajte a podávajte s uvareným sirupom.
_________________________
Prajem Ti veľa úspechov a radosti z pečenia!
Ľuboš.
P.S.: Sleduj môj blog, možno Ťa nejaké inšpirácie oslovia...
Odporúčame
Začni písať komentár...

