Narodeninová torta, ktorú zvládneš aj Ty (video, 4 min.)
Vydarená torta nemusí vždy zahŕňať obrázok McQueena alebo Elzy. Úplne postačí jednoduchý korpus, chutný svieži krém a ozdoba z čerstvého sezónneho ovocia. Presne taká, akú nás naučil napiecť obľúbený cukrár, Kuchár Pepe.

Tip: Vedeli ste, že základný tortový korpus obsahuje približne rovnaký pomer múky, cukru, tuku a vajec? Bude teda obsahovať napríklad 200g múky, 200g cukru, 200g masla a 200g vajec (=4 vajcia po 50g).
Priznám sa, o pečení tôrt som sa s druhým chlapom ešte toľko neporozprával.
Úplný postup tak nájdete v tomto videu (dĺžka 4 min.):
Recept na 20cm alebo 23cm formu:
Korpus:
4 vajíčka, žĺtky a bielky zvlášť
štipka soli
125g trstinového cukru
125g roztopeného masla
125ml kyslej smotany
100g špaldovej múky bielej
100g špaldovej múky celozrnnej
1 prášok do pečiva
citrónová kôra
Krém:
200g jahôd
30g trstinového cukru
citrónová kôra
125ml smotany na šľahanie, vyšľahanej do tuha
250g mascarpone
med podľa chuti
citrónová šťava
- Vyšľahajte žĺtky s cukrom do hustej bledšej peny a postupne do nej primiešajte roztopené maslo a kyslú smotanu.
- Vyšľahajte bielky so štipkou soli do tuha.

- Do žĺtkov opatrne primiešajte aj vyšľahané bielky.
- Pomaly, po tretinách, zapracujte do cesta preosiatu múku rozmiešanú s práškom do pečiva a citrónovou kôrou.
- Vylejte cesto do papierom vyloženej a maslom vymazanej formy a dajte piecť na 30 - 35 minút na 180°C. Vykonajte test špáradlom. Upečený korpus nechajte riadne vychladnúť.
- Zvarte jahody s cukrom a citrónovou šťavou na hustý čerstvý džem.

- Vymiešajte zvarené jahody s tuhou šľahačkou, mascarpone, medom a citrónovou šťavou.
- Natrite vychladnutý krém na korpus (alebo aj medzi jeho horný a dolný diel, ak ste ho polili), dozdobte čerstvým ovocím a nechajte vychladnúť.
- Krájajte a podávajte. Mňam!

Tak smelo do toho!
S pozdravom,
Ľuboš.
...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Odporúčame
Začni písať komentár...




