lucinocka
15. feb 2011

Kratke info k meraniu teploty🙂

Bazálna teplota je teplota tela nameraná ráno po prebudení. Jej každodenné sledovanie v priebehu menštruačného cyklu vám umožní presne zistiť, či a kedy ste mali ovuláciu. Pomocou sledovania bazálnych teplôt naviac ľahko zistíte, akú dlhú máte luteálnej fáze cyklu (doba medzi ovuláciou a začiatkom menštruácie), čo je ukazovateľ, ktorý ovplyvňuje pravdepodobnosť počatia.

Bazálna teplota sa v priebehu cyklu mení. V prvej časti cyklu (pred ovuláciou) je nízka (kolíše zvyčajne okolo 36,5 ° C pri meraní v ústach), po ovulácii sa vplyvom produkcie hormónu progesterónu teplota skokovo zvyšuje (zvyčajne o 0,2 až 0,4 ° C) a zostáva zvýšená až do začiatku menštruácie alebo v prípade úspešného otehotnenia trvale.

Dĺžka prvej časti cyklu (pred ovuláciou) je rôzna. Zvyčajne trvá 14 dní, ale môže byť aj kratšia či naopak výrazne dlhšie. Dĺžka prvej časti cyklu sa líši nielen medzi ženami navzájom, ale môže byť rozdielna aj u jednej ženy v rôznych menštruačných cykloch. Naproti tomu druhá časť cyklu (po ovulácii, luteálnej fáze) trvá u väčšiny žien 14 dní, po ktorých nasleduje pokles teploty na úroveň pred ovuláciou a začína menštruácia. Ak je teplota zvýšená 18 dní v rade a viac, je vysoko pravdepodobné, že je žena tehotná.

Ako merať bazálnu teplotu?

  • Teplotu si merajte hneď po prebudení, pred meraním nevstávajte z postele.
  • Teplotu si merajte každé ráno v rovnakom čase.
  • Teplotu si merajte po aspoň troch hodinách súvislého spánku.
  • Teplomer si večer pripravte na dosah ruky, aby ste pre neho nemusela vstávať.
  • Použite kvalitný digitálny teplomer, ktorý ukazuje aspoň desatiny ° C, lepšie sú teplomery určené priamo na meranie bazálnej teploty, ktoré rozlišujú 0,05 ° C.
  • Po celý menštruačný cyklus používajte rovnaký teplomer. Ak v priebehu cyklu meníte teplomer alebo aj len batérie v teplomeri, poznačte si to do grafu.
  • Teplotu merajte stále na rovnakom mieste (v ústach, príp. v pošve), pretože teploty na rôznych miestach tela sa líšia. Teplotu nemerajte v podpazuší, výsledok takéhoto merania nie je presný.
  • Teplotu merajte každé ráno iba raz. Opakované merania dajú často rôzny výsledok, čo môže byť mätúce. Platí, že prvé merania pre prebudení je najpresnejšie.
  • Po zapípaní nechajte teplomer ešte aspoň minútu merať, aby bolo meranie naozaj ukončené.
  • Teplotu si zapíšte najlepšie ihneď po meraní, aby ste ju neskôr nezabudla.
  • Teplotu si zmerajte aj keď jednorazovo nedodržíte vyššie uvedené pokyny. V takom prípade si však k meraniu zapíšte poznámku o okolnostiach.

Bazálnu teplotu môžete zanášať do grafu vo vami vybranom on-line systému (výborný je napríklad Fertilityfriend.com, ktorý má veľa užitočných funkcií)

Začni písať komentár...

Odošli