icon
111 / 446
KARDINÁLOV REZ
avatar
Komentár bol odstránený
avatar

Na cesto:
* 10 vajec
* 200 g kryštálového cukru
* 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
* štipka soli

Na plnku:
* 3 polievkové lyžice slivkového lekváru
* 350 ml smotany na šľahanie (33%)
* 1 kelímok mascarpone
* 1-2 vanilkový cukor

Oddelíte si 8 vajíčok na bielka a žĺtka. K žĺtkam prihoďte 2 celé vajíčka. Použite väčšie misky.
Do oboch zmesí pridajte malinkú štipku soli, do žĺtkovej aj kypriaci prášok.
Rúru dajte vyhrievať na 180°C.
Do bielkovej hmoty príde 150 g cukru a do žĺtkovej zbytok, teda 50 g.
Najskôr bielkovú a potom aj žĺtkovú hmotu šľahajte, až kým nezískate bohatú a hustú penu.
Pripravte si vysoký plech, vysteľte ho papierom, aby papier presahoval všetky okraje. Potom 2 veľkými lyžicami naberajte striedavo žĺtkovú aj bielkovú penu a vytvárajte pozdĺžne pásy, asi 5-6cm široké. Ja vždy spravím rýchlo prvé kolo, aby som naplnila plech a potom zvyšok navrstvím na to isté. Dáme do vyhriatej trúby a 15minút neotvárame. Upečené bude, keď začne žĺtková hmota hnednúť, vyskúšajte ale špáradlom.
Neskôr to trošku spľasne. Nechajte poriadne vychladnúť.
Vyšľahajte si šľahačku s vanilkovým cukrom a potom pridajte mascarpone, plnku máte hotovú. Koláčik otočte vrchom dolu a opatrne stiahnite papier na pečenie. Z tej spodnej časti ho natrite 2-3 lyžicami slivkového lekváru. Navrstvite pás plnky a cesto cez ňu "prehoďte". Výsledkom je akoby tunel, ktorý priečne krájate. Môže sa ihneď podávať. Kedysi sme ho povrchu cukrovali práškovým cukrom.

Odpovedz
15. okt 2012
avatar

Hm,ako to chutí?Ešte nikdy som ho nerobila a ani nejedla 🙂

Odpovedz
11. máj 2016
avatar

@dasiacik To je velmi oblubeny zakusok v Rakusku. Je vyborny.

Odpovedz
11. máj 2016