250 / 427
    POLIEVKA Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE

    Červená šošovica je veľmi zdravá, tu je niečo málo o nej: Vďaka tomu, že je zbavená hnedočervenej šupky, je jej príprava veľmi rýchla a taktiež vedie k zlepšenej stráviteľnosti a k zníženiu nadúvania. Práve preto je veľmi vhodná pre deti , na prípravu kaše, pyré, polievok a pomazánok.
    Táto strukovina má vysoký obsah vitamínov skupiny B (niacin 2-2,5 mg) lecitínu, fosforu, horčíku a vápniku, ktorý robí zo šošovice výborný prostriedok proti neurózam, depresiám stresom a pod. Má vysoký obsah železa, medi a ďalších makro i mikroelementov prispieva ku zlepšeniu krvotvorby. Pomáha znižovať (škodlivý) LDL cholesterol a pôsobí preventívne proti rakovine.

    A tu je receptík na našu polievku:
    250g červenej šošovice, cca 4 stredné mrkvy, oliv.olej, cibuľa, 1PL kari, 1/2 KL sušeného zázvoru, soľ, MČK, 1 kocka bio zeleninového bujónu, kyslá smotana
    Na oleji si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na malé kocky nakrájanú mrkvu, prisypeme šošovicu ( vopred sa nenamáča ! ) a všetko spolu orestujeme. Zalejeme vodou, privedieme k varu a pridáme bujón, kari, zázvor, soľ a MČK. varíme, kým mrkva nie je makká, potom ponorným mixérom rozmixujeme, dochutíme, ak je moc hustá dolejeme vriacu vodu. Pri podávaní ozdobíme kyslou smotanou.

    11. apr 2015