280 / 427
    VÝBORNÝ MAKOVO-TVAROHOVÝ KOLÁČ

    RECEPT
    CESTO: 125 g PL múky, 125g HL múky * čajová lyžička prášku do pečiva * 2 žĺtky * 150 g masla * 60 g práškového cukru * 2 vanilkové cukry
    MAKOVÁ PLNKA: 200 g zomletého maku * hrozienka * 60 g práškového cukru * škoricový cukor alebo lyžička škorice * 60g roztopeného masla * 2 lyžice citrónovej šťavy * 3 lyžice slivkového lekváru * trochu mlieka
    TVAROHOVÁ PLNKA: 250 g mäkkého tvarohu * 60 g práškového cukru * 2 vajcia * dve lyžice vanilkového pudingu * 2 PL kyslej smotany
    Zo surovín vypracujeme cesto, z ktorého si odložíme na dozdobenie vrchu koláča ( na vykrajovanie kvetiniek a pod. ). Do tortovej formy dáme na spodok papier na pečenie a naň rozvaľkané cesto, ktoré po okrajoch asi 2cm vydvihneme. Cesto sa niekomu bude pri prekladaní trhať, nevadí, utľapkáte ho prstami priamo vo forme.
    Hrozienka vložíme do teplej vody. Pomletý mak zalejeme horúcim mliekom a pridáme všetky ostatné ingrediencie, poriadne premiešame. Plnka musí byť šťavnatá, ak je málo, pridáme mlieko.
    Tvaroh zmiešame so žĺtkami a ďalšími surovinami, pridáme vyšľahané 4 bielka ( 2 zostali z cesta ).
    Na cesto dáme makovú, potom tvarohovú plnku. Zo zbytku cesta povykrajujeme ľubovolné tvary, položíme na vrch, môžeme potrieť žĺtkom a pečieme na 180C cca 40min. Je výborný.

    1. jún 2016