391 / 427
    Výborný citrónová koláčik

    tu je receptík. Je na koláčovú formu cca 25cm.
    Cesto:
    175g hladkej múky
    40g práškového cukru
    75g zmäknutého masla
    špetku soli
    1 veľké vajíčko rozdelené na bielko a žĺtko
    1PL studenej vody
    Náplň:
    6-7 veľkých bio citrónov
    6 veľkých vajec
    175g trstinového cukru
    200ml šľahačkovej smotany

    Cesto si pripravíme zmiešaním všetkých surovín ( okrem bielka ), najlepšie v robote. Ak nemáte tak ručne, zabalíme ho do fólie a dáme na pol hodinku do chladu. Rúru predhrejeme na 180C a do stredu na mriežku dáme veľký plech. Cesto vyvaľkáme do kruhu ( dobre to ide medzi dvoma papiermi na pečenie alebo potravinovými fóliami ), kruh musí byť väčší ako forma, aby cesto presahovalo cez okraje. Pečením sa totiž stiahne. Pomocou valčeka cesto prenesieme do formy, poriadne popritláčame dno aj okraje. Nezabudnúť nechať okraje nad hranu formy. Stačí trošku. Spodok poprepichujeme vidličkou, potrieme bielkom a formu položíme do vyhriateho pekáča. Predpekáme cca 15min., okraje cesta musia byť mierne žltohnedkasté. Po 10min. znížime teplotu na 160C.
    Medzitým si pripravíme náplň. Citróny vytlačíme, mali by sme mať 3dcl šťavy. Vajíčka rozbijeme do misy, pridáme cukor a prešľaháme, aby sa všetko spojilo. Nešľahať ale príliš, nesmie to zhustnúť. Zašľaháme postupne citrónovú šťavu, smotanu a nalejeme najlepšie do nejakého džbánika, z ktorého sa nám bude plnka dobre nalievať. Vlejeme ju na predpečené cesto a dáme naspäť piecť. Bude to trvať cca 20-30minút, kým plnka stuhne. Že je to hotové zistíte tak, že keď zatrasiete formou, bude sa len jemne triasť stred. Akokeby tam bol rôsol. Necháte vychladnúť na mriežke.
    Na panvicu dáme 2-3PL trstinového cukru a na tenké plátky nakrájaný 1 citrón. Na strednej teplote necháme cukor roztopiť, miešame, plátky môžeme aj poprevracať a takto necháme citrón v šťave, kým cukor nezačne jemne karamelizovať. Šťava, ktorá vznikne je strašne dobrá 🙂
    Na vychladnutý koláčik poukladáme plátky zkaramelizovaného citrónu a polejeme ho úžasnou šťavou.
    Dobrú chuť. 😘

    16. apr 2021