magdalenocka
22. máj 2015

NOSENIE DETÍ V PRVOM ROKU

Keď hovoríme o nosení detí, je dôležité pamätať na to, že v prvom roku života dochádza k mnohým telesným, ale aj duševným zmenám. Preto je pri výbere spôsobu nosenia pre jednotlivé vývinové štádiá dieťaťa dôležité vziať do úvahy rôzne faktory. Uvádzame ilustráciu znázorňujúcu postup prirodzeného nosenia dieťaťa v prvom roku života.

 Image title

Keď pochopíme, ako sa vyvíja chrbtica dieťaťa od narodenia po štádium batoľaťa, pomôže nám to pochopiť význam správnej opory pri nosení. Dieťatko prichádza na tento svet s chrbticou v stave celkovej kyfózy, čo je výraz opisujúci zakrivenie chrbtice do tvaru písmena „C“. Je to preto, lebo chrbtové svaly, ktoré pomáhajú vyrovnávať chrbticu, nemajú silu narovnať ju do tvaru písmena „S“, ktorý vidíme u dospelých. To sa udeje až v priebehu času v niekoľkých fázach.

CHARAKTERISTIKA FÁZ

Rozsah potrebnej opory bude závisieť od veku vášho dieťatka. Nižšie je uvedený rozpis prvých štyroch fáz nosenia dieťaťa.

1. Prvá fáza: 0 – 3 mesiace – Bábätká potrebujú najväčšiu oporu, kým nedokážu udržať hlavičku vzpriamene. Chrbticu majú v stave celkovej kyfózy a potrebujú spôsob nosenia, ktorý ich bude držať pevne a zároveň ich bude poskytovať oporu pre prirodzené zakrivenie chrbtice. Svaly pozdĺž chrbtice sú stále nedovyvinuté, a preto je potrebné používať nosič s ideálnou oporou, aby sa dieťatko pri nosení nehrbilo. Ideálne pre túto fázu sú šatky alebo ring slingy, pretože sa dajú prispôsobiť veľkosti dieťatka. Detské nosiče sú síce oveľa pohodlnejšie a efektívnejšie, no keďže sa nedajú prispôsobiť veľkosti dieťaťa, nie sú v mnohých prípadoch vhodné; všeobecne sa odporúčajú, keď dieťatko dokáže sedieť už bez pomoci a chrbtové svaly má viac vyvinuté. Dieťatko v tejto fáze treba nosiť vždy vpredu a tvárou k sebe.

2. Druhá fáza: 3 – 6 mesiacov – Krčná, teda najhornejšia časť chrbtice sa v 3. až 4. mesiaci začína spevňovať a dieťatko dokáže pevne držať hlavičku. Vďaka tomu sa zakrivenie chrbtice (kyfóza) začína vyrovnávať a nakoniec sa prehne dovnútra, čo sa nazýva lordóza. A hoci dieťatko už drží a ovláda hlavičku, ešte stále potrebuje dostatočnú oporu v hrudnej časti chrbtice a v bedrovej časti chrbtice. V tejto fáze je možné začať nosiť dieťatko na boku, pokiaľ možno s použitím ring slingu alebo pevnej šatky, čím sa zabezpečí najvyhovujúcejšia opora.

3. Tretia fáza: 7 – 9 mesiacov – Stredná časť chrbtice, známa ako hrudná chrbtica, spevnie, keď dieťatko dokáže sedieť bez pomoci, čo je zvyčajne asi v 6. až 9. mesiaci veku. Svaly v tejto oblasti pomáhajú podporovať chrbát dieťaťa a chrbtice zostáva zaoblené v hrudnej kyfóze. Keď dokáže dieťa sedieť bez pomoci, je pripravené na nosenie na chrbte, pokiaľ to vyhovuje aj tomu, kto ho nosí.

4. Štvrtá fáza: 10 – 12 mesiacov a viac – Posledná fáza sa skončí, keď dieťa začne chodiť. V tejto fáze sa dolná časť chrbta, známa ako bedrová oblasť, vyrovnáva a zakrivuje sa smerom dovnútra. Toto nové zakrivenie, ktoré sa nazýva bedrová lordóza, završuje formovanie chrbtice do tvaru „S“. V tomto čase sú svaly dieťaťa dostatočne silné na to, aby udržali celý chrbát.

VÝVOJ BEDROVÝCH KĹBOV PRI NOSENÍ DETÍ

Keď budeme rozumieť tomu, ako sa vyvíja panva a bedrové kĺby od narodenia po štádium batoľaťa, pochopíme aj to, aké spôsoby nosenia sú vhodné pre každú vývinovú fázu dieťaťa.

 Image title

Kostra novorodenca sa skladá z veľkej časti z chrupavky, ktorá sa postupne premieňa na kosť. Tento proces je známy ako osifikácia. Dokončenie tohto procesu trvá veľa rokov a zvyčajne ja zavŕšené až v čase, keď človek dosiahne dospelosť. Panva je jedna oblasť zložená z niekoľkých kostí, ktoré držia pohromade chrupavky. Počas prvých 9 mesiacov života dieťaťa dochádza k postupnej osifikácii panvy aj hlavice stehennej kosti. Preto je obzvlášť dôležité pomôcť správnemu vývinu bedrových kĺbov dieťaťa správnou oporou hlavice stehennej kosti. Chybná alebo nedbalá poloha by mohla viesť k dysplázii bedrového kĺbu – najmä v prípade, že dieťa má na ňu predispozíciu.

Ideálna poloha nôh, pri ktorej je hlavica stehennej kosti v strede kĺbovej jamky, pomáha pri vývoji bedrových kĺbov dieťaťa. Táto poloha sa bežne označuje ako poloha v tvare písmena „M“, „žabia poloha“ alebo „poloha širokého drepu“. Dieťa je v tejto ideálnej polohe, keď má kolená vyššie ako zadok a keď má nohy roztiahnuté v uhle asi 90 ° (pre tých, ktorí majú medicínske vzdelanie: flexia nôh by mali byť najmenej 100 ° a abdukcia by mala byť 30 až 45 °). Novorodenci typicky zaujmú túto prirodzenú polohu, keď ich zdvihneme, a to je ideálna poloha aj pri nosení. Deti s diagnózou dysplázia bedrového kĺbu sa liečia pomocou Pavlíkových remencov alebo Frejkovej perinky, ktorý udržiava deti v tejto ideálnej polohe. Keď sa dieťa nosí v správnej polohe v tvare písmena „M“, bude mať zaoblený chrbát v dôsledku naklonenia v panve, ktoré spôsobí, že sa chrbtica zaoblí.

Sme radi, že ste sa rozhodli pre nosenie dieťaťa. Keď budete rozumieť anatómii a telesnému vývinu vášho dieťaťa v každej fáze, pomôže vám to dosiahnuť tie najlepšie výsledky.

Pamätajte, že výber prostriedku na nosenie pre vaše dieťa by mal byť v konečnom dôsledku založený na jeho vývinových potrebách, a tie sa v priebehu času menia. BabyDoo je tu stále pre vás, na každom kroku vašej cesty.

Text je preložený stránkou www.stastnamama.sk. Nezhoduje sa vo všetkých myšlienkach s pôvodným textom, ale chceli sme poukázať na vývoj chrbtice dieťaťa, čo je pre nás dôležitý a podstatný fakt pri nosení.

Ak máte nejaké otázky, kontaktujte nás na info@stastnamama.sk

Zdroj:

http://www.babydoousa.com/babywearing-in-the-first-year/

Odkazy:

http://www.babywearingadvice.co.uk/anatomy.htm

Mega dobry clanok 🙂 ukladam si do oblubenych, nech sa k tomu viem hocikedy vratit 🙂

22. máj 2015

Prosim Vas a do akej doby nosit v M pozicii.maly ma dva mesiace a dva tyzdne ale ma 68 cm a 8 kil.v novorodeneckej v manduke mu to vidim ze velmi nesedi.a aj ked stiahnem dole manduku zda sa mi ze to nieje pre nho este
mam ho dat do manduku v Mku ale bez novorodeneckej.dakujem

6. máj 2016

Začni písať komentár...

Odošli