2 / 185
    Zapchatý nos či boľavé hrdlo? Rady starých mám zaberú!

    Ako vybrať zátky z nosa

    Naparte sa a napáľte nádchu: Stačí vám menší hrniec, v ktorom necháte zovrieť vodu. Môžete použiť bylinky – kamilku alebo repík, no najúčinnejší je mentol alebo eukalyptus. Jednoducho ich pridajte do vody, skloňte sa nad hrniec koľko vám sálajúce teplo dovolí a zhlboka dýchajte. Upchatý nos o chvíľku povolí a vysmrkáte všetko, čo sa vám v dutinách usadilo. Účinok posilníte, keď sa nad hrncom zakryjete uterákom alebo plachtou, aby vám teplo neutekalo.

    26. dec 2013

    Ako dostať žiletky z hrdla

    Tekutý šál: Zohriatu masť natrite na igelitový sáčok a omotajte si ho okolo krku. Cez to si dajte bavlnenú plienku a bolesť by mala ustúpiť. Rýchlejšie pôsobí obklad z čistého alkoholu – najlepšie je použiť domáce pálené. To netreba ani zohrievať, len do toho namočte vreckovku, omotajte okolo krku a cez to dajte ešte plienku.

    Tekutý sveter: Aj tak volali naše starké zohriatu pálenku s medom a citrónom. Pri tomto lieku však treba byť veľmi opatrný s dávkovaním!

    Slané kloktanie: Do pohára s vlažnou vodou dajte lyžičku soli a lyžičku sódy bikarbóny, dobre zamiešajte a vykloktajte.

    Zábal trochu inak: Namočte veľkú pánsku vreckovku alebo menšiu šatku do studenej vody a vyžmýkajte. Omotajte okolo krku a prikryte igelitom. Následne omotajte ešte hrubým šálom. Najlepšie účinkuje v noci.

    26. dec 2013

    Ako vyhnať kašeľ

    Zázračný cibulák: Nakrájajte 2 - 3 cibule na kolieska. Postupne ich vrstvite do nádoby a zalievajte medom. Potom nádobu prikryte a nechajte odstáť. Za niekoľko hodín pustí cibuľa šťavu, ktorú zlejte do pohára. Sirup podávajte pri kašli niekoľkokrát denne po lyžičkách. Môžete dokonca aj každú hodinu.

    Mrkváčik: Do väčšieho hrnca dajte pol litra čerstvej mrkvovej šťavy a 4 lyžice medu. Chvíľku to miešajte, kým zmes nezhustne do sirupovej konzistencie. Okrem kašľa by ste sa ním mali zbaviť aj zanesených priedušiek.

    Maslové mlieko: Do hrnčeka nalejte zohriate mlieko a pridajte lyžicu masla a poriadne zamiešajte. Môžete pridať lyžičku medu, aby ste zmiernili maslovú chuť. Nápoj vypite ešte teplý.

    Cesnakové mlieko: Do horúceho mlieka vytlačte 2 – 3 strúčiky cesnaku a pridajte aj lyžicu medu. Skúste tento drink vypiť čo najteplejší.

    26. dec 2013

    Obklady - najlepšie sú tvarohové obklady. Na vlhký uterák alebo bavlnenú plienku či staré tričko naneste vrstvu tvarohu, priložte na hrdlo, prekryte ešte igelitom alebo mikroténom a zabaľte šatkou či šálom. Nechajte pôsobiť niekoľko hodín. Rovnako vám pomôže aj obklad, kde namiesto tvarohu použijete studenú vodu, soľ, teplé varené zemiaky, ovsené vločky, olej, bravčovú alebo octanovú masť. Takéto obklady pomáhajú aj pri zápale priedušiek alebo ako podporná liečba pri zápale pľúc, len ich je potrebné aplikovať na hrudník.

    7. jan 2014

    Upchatý nos
    Kúpeľ nôh v horúcej vode - nádchu uvoľní aj kúpeľ nôh v horúcej vode (koľko len znesiete) cca. 10 až 15 minút, kým sa nezačnú liať hlieny z nosa.

    7. jan 2014

    @majuska0407 dobré je aj pridam suché lúštiny z fazule

    19. jan 2014

    Na boľavé hrdlo je dobrá aj octanova masť. Treba natrieť a zabaliť. Ja keď len trošku cítim že ma boli hrdlo,natriem si ho, obalím plienkou a na druhý deň je po bolesti 🙂

    29. jan 2014

    rýchly zaberák na nádchu čo sme vyskúšali a aplikujeme tak ak príde nádcha a je upchatý noštek, treba v lise na cesnak pretlačiť cibuľu a touto čerstvou cibuľovou šťavou vytierať vatovou tyčinkou viackrát denne nosné dierky. Neštípe, praktizovala som to na dcérke 3 ročnej keď mala nádchu. Šťava sťahuje hlieny a uvoľňuje nos. Nádcha prejde oveľa, oveľa rýchlejšie.

    30. jan 2014

    @majuska0407 ak môžem, ja robím cesnakové mlieko tak, že prevarím mlieko a zalejem na malé kúsky nakrájaný cesnak, tak 1 väčší strúčik, nechám prikryté lúhovať 15 minút. Potom keď trošku vychladne pridám lyžičku medu a tak na koniec noža masla. Pijeme 3x denne teplý po dúškoch. Veľmi pomáha, praktizujem už roky aj pri strate hlasu, veľkom zachrípnutí, kašli, zýpale priedušiek, nádche 🙂

    30. jan 2014

    na boľavé hrdlo si ja dávam osvedčený zaberák od môjho tatina. Do 2dc pohára nalejem teplú vodu, pridám jednu veľkú čajovú lyžicu soli a kloktám 3x denne. Krásne mi to zaberá, ale zrejme to viacerí poznajú 🙂

    30. jan 2014

    @celinesk a kolko mlieka sa dava? a cesnak cely jeden, ci jedne struk an pohar mlieka? vdaka

    12. feb 2014

    @mrauco no mlieko tak do šálky, ako na čaj, ale malej tak 2 dc. Tak normálny pohár, čo ja viem na kávu, čaj. No a ja nakrájam také 2 väčšie strúčiky cesnaku, nakrájam na také akoby trošku hrubšie plátky no a zalejem horúcim, alebo vriacim mliekom, prikryjem a lúhujem 15 min, potom tú čajovú lyžičku medu a na koniec noža masla, môže aj trošku viac, maslo premastí hrdlo, priedušky a dobre sa vykašliava. Veľa zdravíčka prajem

    13. feb 2014

    na bolave hrdlo a kasel akehokolvek druhu u nas v rodine najviac zabera caj z majoranky a na priedusky zabal z teplej husacej masti

    3. mar 2014

    chvhv xvb

    30. mar 2014

    My máme osvedčení zázvorový čaj s medom a citrónom, prehreje organizmus a zvyšuje imunitu.

    5. okt 2014