74 / 185
    Dobrý na zuby, vlasy, aj kosti

    Okrem spomínaných vlastností je však možné konštatovať, že mak je naozaj zdraviu prospešný. Obsahuje totiž vápnik, dôležitý pre pevné zuby, kosti, vlasy, či nechty. V 100 gramoch maku je obsiahnutých až 1400 miligramov kalcia. Jeho využiteľnosť pre organizmus je omnoho vyššia, ako napríklad zo živočíšnych produktov, ako sú mlieko alebo syry.

    Keď vás omrzia šúľance, skúste
    Gnocchi s karamelovým maslom a makom.

    A jeho využitie v našej kuchyni? Je naozaj bohaté. Mimoriadnej obľube sa tešia najmä makové šúľance, lokše s makom poliate maslom, makové záviny, štrúdle, kysnuté koláče, ako posýpka na múčne jedlá, či slané chuťovky a pečivo. Vo vianočnom pečení nesmie chýbať ako posýpka na bobaľky.

    Obľúbené sú tiež známe bratislavské rožky, makové rezance, či sladučké vyprážané pirôžky. Šikovní varecháči tiež vymýšľajú dobroty z tejto zdravej plodiny, pochúťkou na vyskúšanie môže byť napríklad aj maková nátierka . Šéfkuchári vedia mak využiť na slano ako krustu na chutné mäso , a na sladko ako prísadu na výrobu cestovín .

    27. dec 2013