30 / 185
    Recepty na domáce sirupy

    Jahodový

    Potrebujeme:

    1 l prevarenej vody,
    1 kg umytých roztlačených jahôd,
    1/2 balíčka kyseliny citrónovej,
    1/2 balíčka želírovacieho cukru,
    500 g kryštálového cukru

    Postup: Jahody s vodou a kyselinou citrónovou dobre premiešame, prikryjeme a necháme cez noc stáť. Druhý deň precedíme cez gázu a do šťavy pridáme želírovací cukor a kryštálový cukor. Zamiešame a privedieme do varu. Varíme asi 2 minúty. Horúcim sirupom naplníme fľaše, uzavrieme a uložíme do chladu.
    Bazový

    Potrebujeme:

    30 až 35 kvetov bazy,
    2 a pol l vody,
    4 kg cukru,
    100 g kyseliny citrónovej

    Postup: Kvety bazy namočíme do prevarenej vychladnutej vody a necháme odpočívať 24 hodín. Zaťažte ich v nádobe ťažšou pokrievkou tak, aby neplávali. Potom scedíme cez sitko alebo gázu, pridáme cukor, kyselinu citrónovú a premiešame do úplného rozpustenia cukru. Nalejeme do sklených fliaš, zatvoríme a odložíme na chladné tmavé miesto do špajzy.
    Čerešňový

    Potrebujeme:

    1 kg májových čerešní,
    750 g kryštálového cukru

    Postup: Umyté čerešne odkôstkujeme, dáme do nádoby a zasypeme cukrom. Pomiešame a necháme prikryté odležať dve hodiny. Potom zmes prepasírujeme a šťavu povaríme na miernom ohni približne desať minút. Prípadnú penu odstránime. Sirup nalejeme do fliaš a krátko sterilizujeme.
    Agátový

    Potrebujeme:

    agátové kvety,
    5 l vody,
    100 g kyseliny citrónovej,
    5 kg cukru

    Postup: Vodu prevarte a nechajte vychladnúť. Rozmiešajte v nej kyselinu citrónovú a vložte kvety, koľko sa zmestí. Nechajte odstáť jeden deň. Na druhý deň preceďte cez gázu. Pridajte cukor a miešajte do rozpustenia. Pokojne občas premiešavajte celý deň, večer nalejte do fliaš, najlepšie umelohmotných.

    11. jan 2014