5 / 185
    Stop čiernemu podpazušiu!

    Spoznajte príčiny
    1. Holenie
    Najčastejším dôvodom tmavého podpazušia je použitie depilačnej metódy, ktorá telo zbavuje len vrchnej časti chĺpku. Ak korienok ostane v pokožke, často mierne vykúka a keď je takýchto korienkov vedľa seba veľa, prípadne má žena hrubšie ochlpenie, vytvára to dojem čierňavy. Žiadna sláva, ak chcete zdvihnúť ruku a cítiť sa dokonalo.

    2. Nadmerné používanie kozmetiky
    Príčinou číslo dva je používanie prisilných deodorantov či antiperspirantov. Ako ukazujú štúdie, niektoré z nich obsahujú zložky, ktoré môžu spôsobovať väčšiu pigmentáciu pokožky. Výsledkom je potom permanentné stmavnutie podpazušia.

    3. Odumreté bunky
    V oblasti podpazušia sa vypláca robiť aj pravidelný peeling. Odumreté kožné bunky sa totiž na tomto mieste hromadia o čosi viac, pretože je to miesto zhybu, teda sa tam zbiehajú nielen spomínané bunky, ale aj nečistoty. Ich nános môže spôsobiť efekt tmavšej farby.

    4. Oblečenie
    Prekvapivým nepriateľom krásneho podpazušia môže byť aj oblečenie. Ak je príliš tesné a počas celého dňa sa trie o partiu pod pažami, môže jej spôsobovať mierny stres, ktorý vyústi do tmavšieho sfarbenia. V odieraných miestach sa totiž začne mierne kumulovať tuk - ako ochrana - a farba sa mierne zmení.

    5. Ďalšie faktory
    Treba si uvedomiť, že hoci vyššie spomenuté faktory sa dajú ovplyvňovať, napríklad cukrovku neovplyvníte. Ak ňou človek trpí, musí sa zmieriť aj s možnosťou pigmentácie, ktorá sa vie prejaviť napríklad aj v podpazuší,. Nezmeniteľným faktorom je aj dedičnosť.

    Riešenia tmavého podpazušia
    1. Zmeňte spôsob depilácie
    V prvom rade sa uistite, že pri depilovaní nedávate šancu korienkom, aby ostávali vo vnútri pokožky a svojou farbou narúšali dojem z podpazušia. Zabudnite na žiletky a krémy, voľte radšej voskovanie, cukrovú pastu alebo profi depilácie na princípe laseru. Odstraňujú chĺpok celý - aj s korienkom.

    2. Skontrolujte svoj deodorant/antiperspirant
    Dajte si pozor na kozmetiku, ktorú aplikujete do podpazušia. Zväčša ju používame deň čo deň a tak nie je ťažké odsledovať, či má alebo nemá vplyv na sfarbenie tejto partie. Ak chcete tomuto efektu nadobro predísť, voľte produkty určené na citlivú pokožku, prípadne prírodné formy deodorantov či antiperspirantov.

    3. Bieliaca kozmetika
    Medzi záplavou kozmetických produktov nájdete aj tie označené ako „bieliace". Pozor však na to, aby ste si na seba nedávali silnú chémiu a voľte veci na prírodnejšej báze. Mnohé krémy a masky s obsahom citrónovej šťavy, jogurtu či uhorky vedia postupne zmierniť efekt tmavého podpazušia.

    4. Domáce recepty
    Vyššie spomenuté prísady sa dajú používať aj samostatne. Pri miešaní domácich receptov však pozor na koncentráciu, keďže napríklad výťažok z citróna môže byť priveľmi agresívny. Dobre teda rieďte a kombinujte jednotlivé prísady. Okrem citróna, jogurtu či uhorky sa odporúčajú aj zemiak, šafran alebo petržlen. Bylinky navyše majú aj antibakteriálny efekt, teda zbavia možného zápachu.

    5. Zmeňte návyky
    Ako sme už vyššie uviedli, problémom môže byť aj nevhodne zvolené oblečenie. To tesné teda striedajte s voľnejším a dovoľte podpazušiu, aby si z času na čas vydýchlo. Dodržiavajte pravidelnú hygienu a nenechajte odumreté bunky, nečistoty či zvyšky kozmetiky vytvárať si na tejto partii raj. Aj ich vplyvom môže tmavnúť, čo iste nechcete. Dnes sa predsa nosí podpazušie nielen hladké, ale aj farebne prirod

    29. jan 2014

    safran a zemiak nefarbia?? myslela som, ze ano, jednak safran je sam o sebe sfarbeny a zemiak oxiduje... mylim sa?

    5. jún 2014