105 / 185
    Sebavedomie za pár minút

    1. Umyte sa – upravte sa

    Vaše telo, tvár, vlasy a ruky môžete rýchlo umyť a skrášliť.

    Umyte sa (osprchujte sa, okúpte sa)
    Použite dezodorant
    Umyte si poriadne zuby, vyčistite si uši
    Ohoľte sa, depilujte sa
    Spravte si pekný účes (učesať sa, použiť gél alebo lak na vlasy)
    Namaľujte si nechty, oči a pery, použite make-up

    Na koniec môžete použiť príjemnú voňavku alebo kvalitný parfém.
    2. Vyobliekajte sa

    Oblečte si svoje obľúbené sviatočné šaty. Kúpte si pekné topánky, nohavice, sukňu, oblek a košeľu. Môžete použiť retiazky, náramky, hodinky, stuhy, mašle a všetko čo sa páči vám. Šaty majte predovšetkým čisté a vyžehlené. Obliekajte sa podľa príležitosti, nechoďte v obleku hrať futbal 🙂
    3. Stojte rovno

    Ľudia, ktorí stoja rovno pôsobia sebaisto a väčšinou sa tak aj cítia. Stáť rovno je celkom jednoduché a pritom na to mnohí zabúdajú. Viackrát denne si pripomeňte, že sa máte vystrieť, prispejete tým aj svojmu zdraviu.
    4. Usmievajte sa

    Úsmev na tvári si môžete vytvoriť okamžite. Usmejte sa aj teraz 🙂 Je to také rýchle, jednoduché a účinné. Netvárte sa celý život, akoby ste boli na pohrebe a usmievajte sa celý deň. Úsmev vás okamžite skrášli a iste si to všimne aj vaše okolie.
    5. Predstavte si, že ste pekní

    Netrávte celé dni pred zrkadlom, zmeňte sa okamžite pomocou myšlienok. Povedzte si každé ráno a večer napríklad tieto vety:

    “Som pekný, mladý, šikovný, upravený, milý, usmievavý a sebaistý muž.”

    “Som krásna, úprimná, spokojná, sebaistá mamička.”

    “Som starý dedo, ale som pozitívny, šťastný a dobre naladený.”
    Myslením k vyššiemu sebavedomiu
    6. Myslite pozitívne

    Pozitívne myslenie je v dnešnej dobe považované za mimoriadne dôležité. Vždy hľadajte na sebe pozitívne veci, vlastnosti a činy. Naučte sa vnímať iba pozitívne veci a predpokladajte pozitívnu budúcnosť. Spomeňte si na každé pekné slovo, ktoré vám niekedy niekto povedal.
    7. Odstráňte negatívne myšlienky

    Všetky svoje myšlienky si viete usmerňovať a odstrániť. Ak vás napadne niečo negatívne, okamžite začnite myslieť na niečo pozitívne. Ak o vás niekedy niekto hovoril negatívne veci, zabudnite na to. Zabudnite na všetky nadávky, hádky, výsmechy a trápne situácie, všetko je to už minulosťou.
    8. Spoznajte sa

    Len vy viete najlepšie, čo vám môže najviac pomôcť. Začnite si odpovedať na otázky, ktoré odhalia bližšie vašu identitu.
    Kto som? Z koho a z čoho mám strach? Čo mi chýba? S čím nie som spokojný? Čo by som na sebe zmenil? Prečo nie som spokojný so sebou samým? Ako môžem zvýšiť svoje sebavedomie? Čo môžem pre seba urobiť dnes, tento týždeň, tento mesiac?
    9. Buďte vďační

    Neporovnávajte sa s inými a vážte si aj maličkosti. Ďakujte za to, že máte dve nohy, ruky, zrak, sluch a ďalšie geniálne veci. Môžete sa obliecť, najesť, napiť, rozprávať sa, čítať, spať, pracovať, usmievať sa, milovať sa. Najkrajšie veci sú zadarmo.
    Čo robiť ešte pre zvýšenie sebadôvery?

    Človek získava na sile tým, že sa prizná ku svojím slabostiam. – Honoré De Balzac

    10. Robte pozitívne veci

    Pomáhajte ľuďom, pomáhajte svetu, pomáhajte prírode. Priateľte sa, zlepšujte kvalitu života všetkým ľuďom okolo vás. Žite slušný život, neničte životné prostredie a pokúste sa niečo urobiť.
    11. Buďte milí a šľachetní

    Ľudia, ktorí sú milí a šľachetní si takýchto ľudí k sebe aj priťahujú. Ak sa budete správať milo k ostatným, aj oni sa tak budú správať k vám.

    Robte iným to, čo chcete, aby oni robili vám.

    12. Pripravte sa

    Pripravujte sa do školy, na skúšky, do práce, na dovolenku, na ples, na prednášku, na pohovor, na rande, na budúcnosť, na úspech. Buďte vždy pripravení a tak tu nebude nič, čo by vám podkopávalo sebavedomie.
    13. Poznajte svoje princípy a riaďte sa nimi

    Nebojte sa povedať „nie” a vyjadriť svoj názor. Stojte si za svojimi cieľmi a ignorujte negatívne reakcie ľudí. Iba vy viete najlepšie, aké sú vaše priority a zmysel života. Naučte sa plávať proti prúdu, nie s davom.
    14. Zlepšite svoje schopnosti

    Vždy sa môžete v niečom zlepšiť. Praktizujte svoje komunikačné a prezentačné schopnosti. Začnite hrať na hudobnom nástroji.
    14. Určite si malý cieľ a splňte ho

    Splnenie určitého cieľa vám vždy zvýši trochu sebaistotu. Nájdite niečo malé, čo môžete urobiť a urobte to čo najskôr.
    15. Urobte malú zmenu vo zvykoch

    Veľké zmeny sú vždy ťažšie ako malé zmeny. Vstaňte o 10 minút skôr, cvičte najprv len 5 minút, uberte len jednu cigaretu denne, čítajte o 10 minút viac, atď.
    16. Sústredte sa na riešenia

    Určite aj vy by ste mohli celé hodiny rozprávať o vašich problémoch, ale tým sa nič nezmení. Takto si ľudia priťahujú akurát ďalšie problémy a sústredia sa a žijú v problémoch. Začnite konečne hľadať riešenia a spôsoby, ako by sa to dalo zmeniť. Každý problém má svoje riešenie, treba ho len nájsť.
    17. Cvičte

    Takmer pri každom probléme sa už spomína cvičenie, ale jeho účinky sú vážne úžasné. Sebavedomie sa určite zvýši pri pravidelnom pohybe, cvičení a fyzickej aktivite. Na výber máte desiatky športov, mnohé z nich sú dostupné takmer zadarmo. Vyskúšajte napríklad prechádzky, bicyklovanie, beh, jogu, cviky s vlastným telom, plávanie, korčuľovanie, atď.
    18. Získajte vzdelanie a vedomosti

    Vzdelávanie je celoživotný proces, nikdy sa neskončí. Neustále vyhľadávajte nové informácie, čítajte knihy, spoznávajte svet. Kedykoľvek môžete začať študovať na vysokej škole, absolvovať školenia, prednášky, kurzy.

    “Vzdelanie je najväčšou istotou na ceste do staroby.” - Aristotles

    19. Robte niečo čo ste odkladali

    Čo máte na zozname úkolov už dlhší čas a radi by ste to dokončili? Urobte to teraz, okamžite, dnes, nie zajtra. Myslite na ten skvelý pocit, ktorý sa za tým dostaví.
    20. Buďte aktívni

    Lenivosť je jedna z najhorších vlastností. Život treba žiť naplno a to viete dosiahnuť jedine tak, ak ste neustále v pohybe. Zaujímajte sa o veľa vecí, majte svoje koníčky, užívajte si každú minútu svojho života a robte kreatívne, zaujímavé a zábavné činnosti. Aktívny ľudia majú vždy dostatok sebavedomia.
    Zvýšte svoje sebavedomie na maximum

    Upracte si stôl a bordel na stole
    Hovorte pomaly
    Dobrovoľne pracujte
    Pracujte na malých veciach
    Poznajte vašu cenu
    Minulosť odhoďte za hlavu
    Neponižujte sa
    Akceptujte zodpovednosť
    Určte si váš cieľ
    Privítajte zlyhania
    Učte sa od expertov v danom obore
    Spojte sa s pozitívnymi ľuďmi
    Snažte sa vyzerať čo najlepšie
    Naučte sa nové veci

    29. jan 2014