112 / 185
    Čierne korenie

    • pôsobí povzbudivo odstraňuje únavu a pomáha skoncentrovať sa
    • podporuje trávenie, pomáha pri chrípke, zápche, zápaloch hrdla, pri kašli a kŕčoch
    • silne oživuje organizmus
    • pomáha pri nachladnutí, nevoľnostiach, nechutenstve, utlmuje bolesti
    • pôsobí proti artritíde, zápche, hnačke, čistí pleť
    • zvyšuje vstrebávanie niektorých živín až o 2000%

    Je najznámejším a naj všeobecnejšie používaným korením na celom svete. Toto cenné korenie dávajú bobule kra pochádzajúceho zo Singapuru a z okolia Malabarského pobrežia a pestovaného v Ázii a Amerike. Čierne korenie (Fructus piperi nigri) sú nedozreté usušené plody rastliny. Biele korenie (Piper album) sú zrelé plody rastliny. z ktorých sa šupka odstránila namáčaním a trením a ktoré sú svetlohnedé. Čierne korenie má ostrejšiu chuť, zatiaľ čo biele korenie má menej pálivú chuť a je miernejšie aromatické. Obidve obsahujú éterické oleje, piperín, pirolín, chavicín, mastné oleje, škrob, sacharidy, enzýmy, živice. Čierne korenie sa dostáva na trh celé alebo v mletom stave. V obidvoch formách sa môže ľubovoľne pridávať ku všetkým jedlám, okrem sladkých pokrmov. Používame ho vcelku alebo hrubo mleté, napr. do polievok, prívarkov, šalátov, mäsových jedál, nálevov a na ochutenie rýb. Dodáva veľmi dobrú základnú chuť korenenej hovädzej hrudi, smaženej pečeni, vajcovému hubovému paprikášu, sekaným druhom mäsa atď. Na dodatočné ochutenie pokrmov sa kladie na stôl pri prestieraní v koreničke.

    Toto korenie nielen ochucuje, ale dodáva aj chuť do jedenia. Pri jeho používaní treba však dávať pozor, lebo v dôsledku svojho dráždivého účinku môže poškodiť pečeň, obličky, konečník atď. Pri diétnych predpisoch používame namiesto čierneho korenia náhradnú zmes (pozri : saturejka záhradná). Biele korenie je nevyhnutné korenie v mäsovom priemysle pri plnených výrobkoch, ale používajú ho aj pri výrobe marinád.

    Biele korenie – Tá istá plodina ako čierne korenie, je jemnejšie a voňavšie, používa sa rovnako ako čierne. Biele korenie sú zrelé bobule, zbavené šupky.
    Červené korenie – Sú to dozreté neolúpané semená červenej farby, rovnakej rastliny z ktorej pochádza čierne korenie, je ostrejšie ako biele. Používa sa rovnako ako čierne a biele korenie.

    5. feb 2014