122 / 185
    Žerucha a pažítka vám dodajú energiu a posilnia zdravie

    Krvácajú vám ďasná, neslúži pamäť a trápi vás žlčník? Žerucha s pažítkou vám dodajú aj chuť na sex!

    18. feb 2014

    Pravidelná konzumácia žeruchy podporí rozpustenie žlčníkových kameňov. Trápia vás krvácajúce ďasná? Vymeňte žuvačku za zelené lístky bylinky. Aj s akné urobí obklad zo žeruchy zázraky.

    Pomôže vám pri liečbe psoriázy, pásového oparu a ekzémov. Stimuluje činnosť vnútorných orgánov, najmä pečene, pankreasu a žlčníka. Do jedálneho lístka ju určite zaraďte, ak potrebujete podporiť chuť do jedla a naštartovať metabolizmus.
    Budete šťastnejší

    Odrádza vás štipľavo-horká chuť žeruchy? Vďaka nej mozog začne vylučovať hormón šťastia a vy sa budete cítiť lepšie. Dámam bylinka pomáha s pravidelnou menštruáciou a mamičkám s tvorbou mlieka. Vysoký obsah vitamínu E dodá sexuálnu energiu. Žerucha obsahuje vzácnu kombináciu železa a vitamínu C, vďaka ktorej sa dôležitý prvok vstrebe do organizmu a pomôže vám s anémiou.

    V bylinke sú aj vitamíny A, B, draslík, vápnik a horčík, ktoré vás povzbudia a pomôžu aj pri chronickej únave. Ani zdravej žeruchy sa neprejedajte. Postačí polievková lyžica denne.
    PREČISTI VÁS

    Do nátierok, šalátov alebo ako posýpka hotovým jedál a zemiakov sa hodí pažítka s jemnou cibuľovou chuťou. Obsahuje vitamíny B, C, karotenoidy, vápnik, draslík, mangán, železo aj fosfor. Stimuluje imunitu a má dezinfekčný účinok.

    Silice, ktoré obsahuje, prečisťujú dýchacie cesty. Pažítka podporuje trávenie a pomôže vám pri nechutenstve. Buďte opatrní, ak máte nízky tlak, bylinka vám ho ešte zníži.
    Tip pre nedočkavých

    Ak neviete vydržať, kým žerucha dorastie, využite klíčky.

    Pridajte ich do zeleninového šalátu, bieleho jogurtu, nátierky alebo nimi posypte uvarené zemiaky. Klíčky znižujú krvný tlak a posilňujú imunitný systém. Pôsobia preventívne proti civilizačným chorobám.

    18. feb 2014