124 / 185
    Zdravie Zdravé dieťa Vitamín D pomáha detským kostiam aj vývinu svalov

    Tehotné ženy premýšľajú nad zdravím svojho očakávaného dieťaťa. Vedci zistili, čo by si mali dopriať, ak chcú deťom zabezpečiť silné svaly. Viac slnečného vitamínu

    18. feb 2014

    V štúdii s takmer sedemsto matkami a ich deťmi zistili, že viac slnečného vitamínu v krvi počas tehotenstva má za následok viac sily už v štyroch rokoch dieťaťa. Vitamín D má teda vplyv na spôsob, akým rastú svalové vlákna už v maternici a pomáha im k tvrdšej práci v neskoršom živote.

    Mladí ľudia so silnými svalmi sú menej náchylní k pádom a zlomeninám v starobe a majú väčšiu ochranu proti cukrovke. Aj keď sa vitamín D nachádza v tučných rybách a iných potravinách, je väčšinou vytvorený našom tele, keď je koža vystavená slnečnému žiareniu.

    Doktor Nicholas Harvey a doktorka Rebecca Moonová z Health Study v Southamptone porovnali hladiny vitamínu D tehotných žien s tým, ako dobre ich deti stlačili snímač tlaku v štyroch rokoch. Tento výsledok by mohol naznačiť, aké silné budú tieto deti v dospelosti. Vitamín D tiež pomáha odvrátiť Alzheimerovu chorobu, udržiava zdravé srdce a rakovinu prostaty pod kontrolou a dokonca bráni rozvoju sklerózy multiplex.

    Význam vitamínu D v tehotenstve je podčiarknutý v inej štúdii, ktorá zistila, že deti narodené ženám s nízkou hladinou mali v dospelosti slabšie kosti. Svaly tiež hrajú dôležitú úlohu v regulácii hormónov, takže menej svalov zvyšuje riziko vzniku cukrovky.

    Všetky tehotné a dojčiace ženy by mali denne užívať vitamínový doplnok s desiatimi mikrogramami vitamínu D. Vitamín D reguluje množstvo vápnika v tele, ktorý pomáha udržiavať kosti a zuby silné a zdravé, rovnako ako poskytuje dieťaťu dostatok vitamínu D v prvých mesiacoch. Nedostatkom tohto vitamínu sú ohrozené najmä ženy, ktoré nemajú dostatočný prísun slnečného svetla.

    18. feb 2014