139 / 185
    palina dračia Obsahuje anestetickú látku eugenol ktorá pomáha pri bolestiach zubov Palina dračia má antiseptický protikŕčový a protihlístový účinok

    Opis

    Trvácna, aromatická, 60-140 cm vysoká, husto olistená a rozkonárená rastlina, ktorá vyrastá zo silného plazivého a rozkonáreného podzemku. Kvitne od augusta do októbra drobnými červenkasto bielymi kvetmi. Vyžaduje slnečné a chránené polohy s ľahšou úrodnou pôdou s dostatkom vápna.
    Palinu rozmnožujeme generatívne zo semena, jarným predpestovaním priesad (v marci), alebo delením starších trsov a podzemných odnoží. Druhým spôsobom rozmnožujeme v období od apríla do mája.

    Kuchynské využitie: Listy majú prenikavú štipľavo korenistú chuť. Používa sa na prípravu octu, octových zmesí a horčice. Malými dávkami jemne posekanej vňate sa korenia zeleninové a strukovinové polievky, plnky, sekané mäsá, mastné ryby, šaláty, smotanové omáčky a vajcové jedlá. Výborná je do nálevu pri zaváraní. Posekané lístočky v kockách ľadu pridávame k nápojom na dosiahnutie príjemnej arómy. Mladú vňať pridávame k uhorkám a ku kapuste. Hodí sa i do bylinkového masla.

    Liečivé vlastnosti: Listy majú vysoký obsah jódu, minerálnych solí, vitamínu A a C. Odvar z listov sa používa na zvýšenie chuti do jedla, zlepšuje trávenie a celkovo posilňuje organizmus. Obsahuje tiež anestetickú látku eugenol, ktorá pomáha pri bolestiach zubov. Palina dračia má antiseptický, protikŕčový a protihlístový účinok.

    3. mar 2014