168 / 185
    Piata choroba

    Tento trochu tajomný názov označuje jedno z vírusových ochorení, ktoré je sprevádzané vyrážkou.

    4. jún 2014

    postihuje predovšetkým deti vo veku 5 – 15 rokov. Je to ochorenie, ktoré väčšina detí prekoná rýchlo a bez väčších problémov. Objavuje sa obvykle v období od konca zimy do začiatku leta a šíri sa medzi deťmi kvapôčkovou infekciou pri kýchaní či kašľaní alebo pri telesnom kontakte.

    Rodičia ako prvé zaregistrujú typickú vyrážku na tvári (akoby motýlik), no dieťa je najviac infekčné ešte pred jej objavením sa – takže je problém zabrániť šíreniu tohto ochorenia napr. v detských kolektívoch. Vyrážka je imunitnou reakciou na infekciu a objaví sa vlastne v čase, keď ona odoznieva.

    Podľa portálu kidshealth.org asi 40% až 60% dospelých na celom svete má podľa laboratórnych testov minulú skúsenosť s parvovírusom B19, väčšina si však spomína na žiadne príznaky ochorenia. To vedie k domnienke lekárov, že väčšina ľudí s B19 mala buď veľmi mierne alebo žiadne príznaky.
    Príznaky ochorenia

    Piata choroba sa obvykle začína mierne zvýšenou teplotou, bolesťami hlavy a akoby príznakmi chrípky – upchatým nosom alebo miernym priehľadným výtokom z nosa. Tieto príznaky rýchlo prejdú a zdá sa, že choroba je preč – no o niekoľko dní sa objaví vyrážka na tvári – už spomínaný „motýlik“.

    O niekoľko dní neskôr sa zvyčajne vyrážka a mierne červené škvrny rozšíria na trup, paže a nohy. Zriedka sa objavujú nevoľnosti alebo bolesti kĺbov - zápästia, kolená alebo členky.

    Staršie deti a dospelí sa niekedy sťažujú, že vyrážka svrbí. Ďalšie príznaky, ktoré sa niekedy vyskytujú s piatou chorobou zahŕňajú opuch lymfatických uzlín, červené oči, bolesť hrdla a zriedkavo vyrážky, ktoré vyzerajú ako pľuzgieriky alebo modriny.
    Typická vyrážka

    Vyrážka sa začína na tvári a v okolí nosa, na koreni nosa splýva a vytvára „motýlikovité“ začervenanie. Často chýba okolo úst. Koža pripomína akoby spálenie od slnka a zvykne ustúpiť cca do 4. dňa. Čo skoro sa vyrážka presunie na telo – hrudník a brucho a najmä na končatiny. Vyrážka obchádza dlane a chodidlá. Na začiatku vyrážka vyzerá ako tmavočervená škvrna, ktorá postupne od stredu bledne. Spočiatku vyzerá ako veľké červenofialové škvrny, ktoré postupne splývajú a od stredu blednú. Úplné vymiznutie vyrážok môže trvať niekoľko týždňov. Vyrážky sa zvyknú opätovne objaviť po väčšej fyzickej námahe alebo pri strese.

    4. jún 2014

    Prevencia

    Proti piatej chorobe neexistuje žiadna prevencia, žiadny spôsob, ako zabrániť šíreniu vírusu. V rámci prevencie všetkých vírusových ochorení je vhodné zamerať sa na budovanie hygienických návykov – umývanie rúk, nepiť z pohára po inom dieťati, nejesť z toho istého taniera, ako jedol už niekto predo mnou ..
    Komplikácie piatej choroby

    Najčastejšie zmieňovanou komplikáciou tohto ochorenia je nebezpečenstvo pre gravidnú ženu, resp. pre dieťatko, ktoré nosí. Tento vírus je schopný prejsť cez placentu a nakaziť tak dieťatko – môže u neho vzniknúť ťažká anémia.

    Pokiaľ tehotná žena zistí, že bola v kontakte s niekým, kto má piatu chorobu, mala by o tom okamžite informovať svojho gynekológa a situáciu s ním konzultovať. Veľká väčšina dospelých žien je voči piatej chorobe imúnna, vďaka tomu, že ju sama prekonala v detstve. Závažné problémy sa vyskytujú u menej ako 5% žien, ktoré sa nakazili počas tehotenstva.

    4. jún 2014