Priaznivé účinky a riziká užívania mastichy
článok "Mastic Gum" zo serveru About.com
Zo serveru About.com / Alternative medicine sme prevzali článok Cathy Wong zhŕňajúci priaznivé účinky a riziká užívania mastichy. Článok bol publikovaný 11. septembra 2012.
Mastichová živica je prírodná látka získavaná z kmeňa mastichového stromu (Pistacia lentiscus var. Chia), stále zeleného kríka rastúceho v Stredomorí a v severnej Afrike. V niektorých odvetviach tradičnej medicíny sa masticha žuje pre dosiahnutie zdraviu prospešných účinkov.
Masticha sa ponúka ako prírodný liek na nasledujúce zdravotné problémy:
Okrem toho aromatický mastichový olej pomáha s bojom proti nepríjemnému zápachu z úst. Niektorí ľudia mastichu taktiež používajú na stimuláciu krvného obehu.
V laboratórnom výskume vedci preukázali, že masticha má antioxidačné, protizápalové, antibakteriálne účinky a tiež účinky na ochranu pečene. Masticha obsahuje celý komplex zdraviu prospešných látok, napríklad Linalool (látka obsiahnutá tiež v levanduli, pomarančoch, ružiach a jazmínovom oleji.)
Tu je prehľad niekoľkých dostupných štúdií, ktoré preukázali prospešné účinky mastichy:
Masticha a trávenie:
Masticha môže pomôcť pri liečbe porúch trávenia, tvrdí štúdia publikovaná v časopise Journal of Ethnopharmacology v roku 2012. Pre túto štúdiu bolo testovaných 148 pacientov s dyspepsiou (poruchou trávenia bez zjavnej príčiny). Tieto osoby boli rozdelené do dvoch skupín, z ktorej jednej bolo podávané placebo a druhej mastichová žuvačka 3x denne. Po troch týždňoch boli príznaky porúch trávenia výrazne nižšie v tej skupine, ktorá užívala mastichu v porovnaní s tými, ktorí užívali placebo. Tieto symptómy zahŕňali bolesť brucha a pálenie záhy.
Masticha a zubný kaz:
V roku 2006 bola publikovaná štúdia v Archives of Oral biológie a vedci zistili, že masticha môže zabrániť vzniku zubného kazu. Do štúdie bolo zaradených 25 osôb so zdravými ďasnami, z ktorých každý žuval buď mastichu alebo placebo po dobu 15 minút. Po analýze odobratých slín pred a po žuvaní autori štúdie zistili, že masticha bola výrazne účinnejšia pri ničení baktérie Streptococcus mutant (typ baktérie, ktorá spôsobuje zubný kaz).
Masticha a rakovina:
Predbežný výskum naznačuje, že masticha môže poskytnúť prospešné účinky proti rakovine, podľa správy publikovanej v Nutrition and Cancer a zverejnenej v roku 2011. Po preskúmaní dostupných výskumov o účinkoch mastichy proti rakovine autori štúdie zistili, že niektoré látky obsiahnuté v mastiche bránia rastu rakovinových buniek a nádorov. Tieto zlúčeniny obsahujú triterpenoidy, typ látky, ktorá sa nachádza v celej skupine rastlín (napríklad v boswellii, slovensky kadidlovník). Je potrebné poznamenať, že v súčasnej dobe nie je veľa klinických štúdií, ktoré by testovali účinky mastichy proti rakovine, takže v tomto okamihu nie je pre prevenciu ani pre liečbu rakoviny odporúčaná.
Riziká užívania mastichy:
Hoci je masticha všeobecne považovaná za bezpečnú, môže sa u niektorých ľudí vyskytnúť alergická reakcia pri použití mastichy alebo mastichovej žuvačky. Pokiaľ budete mať problémy s dýchaním, bolesť na hrudi, žihľavku alebo vyrážku po užití mastichy, je dôležité okamžite prerušiť jej užívanie.
Najviac zastúpený je online predaj. Mastichové produkty sa dajú tiež kúpiť v obchodoch zameraných na prírodné potraviny alebo v špecializovaných predajniach s výživovými doplnkami.
Ďalšie články o účinkoch mastichy, vrátane vedeckých štúdií, a iné zaujímavosti nájdete tu: http://www.mamazem.sk/mamazem/5-Clanky/1-Masticha
Začni písať komentár...