MÝTUS O NEZDRAVOSTI SOLI
Asi sa zhodneme, že nič v živote netreba preháňať. Platí to aj o solení pokrmov. Preháňajú obe strany: Tí čo si jedlá presáľajú, ale aj ortodoxní odporcovia soli. Pre oba tábory je tu dobrá správa. Existujú aj rozumné alternatívy pre ľudí, ktorým lekár odporučí znížiť podiel soli v strave.
Globalizovaný svet dnes ponúka oveľa viac ako jeden druh soli z miestneho solivaru. Príroda, napriek tomu akých hriechov sa k nej denne dopúšťame, nám stále ponúka obrovské množstvo bohatstiev, vrátane solí, ktoré naše zdravie nepoškodia. Nedávno sa nám dostala do rúk Modrá soľ z Iránu. Popri jej modrastom zafarbení, ktoré má “na svedomí” minerál sylvín, nás zaujal podiel draslíka v tejto nezvyčajnej soli. Až 13%. Keďže v našich zemepisných šírkach poznáme soľ výlučne ako chlorid sodný (NaCl), zloženie nás zaujalo. Draslík totiž v primeranom množstve:
• pomáha regulovať tep srdca
• znižuje vysoký krvný tlak a pomáha pri jeho prevencii
• reguluje tekutiny v organizme
• stimuluje nervové vzruchy pri sťahovaní svalov
V prirodzenom stave je na draslík bohatá mrkva, paradajky, zemiaky, špenát, hrach, sladké zemiaky. Z ovocia sú to jablká, banány, pomaranče, marhule, ďatle, figy, hrozienka, kantalup, slivky, či kiwi. Draslík nájdeme aj v mliečnych produktoch, rybách, celozrnných produktoch, trstinovej melase, pivovarských kvasniciach, hnedej ryži a orechoch.
Ak obľubujeme liečivé bylinky, draslík obsahuje chmeľ, praslička, žihľava a šalvia.
Samozrejme, že v ponuke doplnkov výživy sú aj zlúčeniny draslíka : chloridy, citráty, glukonáty, bikarbonáty, aspartáty a orotáty. No v dôsledku potenciálne vážnych vedľajších účinkov by malo byť rozhodnutie užívať silný doplnkový draslík prekonzultované s lekárom.
Pozrite si aj: http://www.eufic.org/article/sk/4/35/artid/salt-potassium-blood-control/
Odporúčame
Začni písať komentár...


