materskemlieko
22. aug 2017
1493 

Materské mlieko ako ochranný štít

Na obrázku nižšie nie je ani striebro, ani zlato ani diamanty. Je to poklad, ktorý ukrýva každá žena v sebe. Kvapka čerstvého materského mlieka zväčšená mikroskopom 600x.

Materské mlieko podporuje imunitu naších najmenších od prvej kvapky.
Telo matky dokáže nádherne reagovať na potreby svojho potomka.
Dokáže napríklad identifikovať baktérie a vírusy v tele dieťatka a v jeho prostredí a vytvárať protilátky ušité presne na mieru. 
Niektoré látky zas pomáhajú zabiť škodlivé patogény buď tým, že ich prinútia, aby sa samé zneškodnili, škodlivé bunky pohltia alebo im narušia bunkové steny.

Materské mlieko obsahuje okolo 200 druhov sacharidov známych ako oligosacharidy. Niektoré z nich pomáhajú blokovať vstup baktérii do tráviaceho traktu. Táto blokáda je mimoriadne účinná proti pneumokokom.

Poznáte proteín nazývaný laktoferín?

Ten zase pomáha absorbovať v tele dieťatka železo a taktiež na seba železo viaže, aby tak predišiel premnoženiu škodlivých mikroorganizmov, ktoré potrebujú železo pre svoj rast.

Materské mlieko má aj protinádorový efekt a bolo zistené, že výrazne potláča rast rakovinotvorných buniek. Laboratórne testy tiež preukazujú, že laktoferín potláča infekcie ako Hepatitida B a C, Herpes, respiračné vírusy, adenovírus spôsobujúci nádchu, poliovírus, vírus spôsobujúci hnačkové ochorenia a podobne.

Ďalší zo skupiny proteínov je Alfa-laktalbumín.
Je to najčastejší srvátkový proteín zastúpený v materskom mlieku. Tíši bolesť, má antimikrobiálne schopnosti a pôsobí protivírusovo pri strete s HIV.

Materské mlieko obsahuje mnoho prospešných látok. Vyvážený pomer tukov, sacharidov, bielkovín, hormónov, kmeňových buniek a mnohých iných.
Je ideálnou stravou pre novorodencov aj starších kojencov.
Materské mlieko pomáha budovať imunitný systém, pomáha pri vývoji nervovej a tráviacej sústavy.

Materské mlieko dokáže vytvoriť akýsi pomyselný ochranný štít, ktorý drží stráž nad dieťaťom pred “nepriateľmi” zvonka.

Ako vlastne funguje "ochranná funkcia" materského mlieka?

Keď matka vdýchne alebo skonzumuje patogény, lymfatické uzliny v pľúcach a časti tráviaceho traktu vyprodukujú špeciálne senzitívne lymfocyty, ktoré následne migrujú do prsníkov a vytvoria protilátky presne na mieru proti daným patogénom.

Prostredníctvom materského mlieka sa tieto protilátky dostanú do tela dieťatka.
Protilátky ho kompletne chránia pred chorobou, ktorej podľahla jeho matka, alebo mu pomáhajú bojovať s baktériami a vírusmy, ktoré sa už stihli dostať do jeho organizmu.
Toto je jeden z dôvodov, prečo nie je potrebné počas choroby matky prestať dojčiť. Tak či onak sa dieťatko s patogénmi stretlo počas inkubačnej doby skôr ako choroba prepukla. V tomto momente je dôležité práve to, aby sa dieťatku dostali do telíčka protilátky. A práve tie mu pripraví matkine telo a ponúkne mu ich v lákavej forme -  cez prsník.

Ako písala laktačná poradkyňa Janka v rozhovore O raketách, dojčení, fajčení a chorobách, za lieky existujú náhrady s podobným účinkom, ale za dojčenie nie. 

Rovnako pri strete s chorobou, môže byť aj dieťa informátorom. Špekuluje sa o tom, že dieťa prostredníctvom svojích slín vie dať ženskému telu podnet, ktoré baktérie napadli jeho telíčko a tak jeho ďalšia dávka materského mlieka už bude obohatená o potrebné protilátky.

Je úžasne dozvedať sa fakty, ktoré  sú s nami už niekoľko tisícročí a predsa ich ešte len teraz objavujeme. Vedci stále materské mlieko skúmajú a veria, že je toho ešte mnoho, čo nevieme. Už teraz sa teším na novinky, s ktorými ma utvrdia, že materské mlieko je a vždy bude nenahraditeľné. 

Donadojčenia!

Zdroj: https://thebiologist.rsb.org.uk/biologist-features/158-biologist/features/1758-the-mysteries-of-milk

https://www.facebook.com/milk4tinyhumans/?hc_ref=ARRazyCqYtPNeF4r3Dl0NJl-7s2Yw-j1QSlphJtElVn1tYKX2UZpPbO-TZ1Xd82PA-g&fref=nf

Zdroj fotiek: pixabay.com, facebook
#dojcenie

ja momentálne od dnes okrem kŕmenia aj umývam malinkej zadoček materským mliekom - má totiž vodovú stolicu a zadoček vyštípaný od tak riedkej stolice a sudocrem ani bepanthen nepomohol... tak spolieham na mliečko

22. aug 2017

Píše sa s vírusmi, nie s vírusmy 😊 Inak pekný článok 👍

6. sep 2017

@kiklecina dakujem, dam si na to pozor 🙂

7. sep 2017

@geokatka Ahoj, ako to dopadlo? Pomohlo mliecko na zadocek? 😊

7. sep 2017

@ksbinka áno pomohlo 😉

8. sep 2017

@geokatka Super, tak si snad spomeniem na Tvoj napad, keby bolo treba riesit podobny problem 😉

8. sep 2017

@ksbinka a aj keď sme mali karpavé očká, potierala som jej ich materským mliekom

8. sep 2017

Začni písať komentár...

Odošli