@cistykvietok veru áno, konečne podľa mojich predstáv,hlavne chuťovo😍...ďakujem😍
@helenka8 sama,ale asi šiesty pokus,vzdy sa sice zjedli,ale spodok sa mi nikdy taký dobry nespravil, takisto cokolada niekedy sa mi nepodarila ako včera,...postupne som "vychytala muchy" na recepte...a včera sa mi vydarili geniálne🙏
@ella282 @aledra recept pridám cez deň,boli sme preč z domu,musím ešte halušky dorobit 😉
@da_nie_la tak na teba sa nechytam,ty mas krasnu zbierku 👏😍 dobrú chuť aj ku tej kávičke
vyzeraji fakt krasne a chutne. mna zaujimaju tie vychytane muchy, lebo take.krasne ich nemam😓
Parížske rožky:
Rožky: 4 bielka, 20dkg kryšt.cukru, 20kg mletých vlašských orechov
Krém: 4vajcia (celé, nielen žĺtka), 16dkg kryšt.cukru, 1 vanilkový cukor (nie vanilínový), 2-3 kávové lyžičky mletej kávy, 1 maslo 82% ....... odporúčam ho urobiť minimálne z 1,5dávky
Postup - rožky
Bielka som chvíľu vyšľahala v robote, pridala som cukor, chvíľu ešte nechala šľahať a dala som misku nad paru, tam som šľahala, kým nebola zmes horúca, potom som odstavila od pary, zľahka som zamiešala (nie mixérom) mleté orechy, netreba dlho miešať, len zľahka. Zmes som nechala úplne vychladnúť, občas som premiešala. Vychladnutou zmesou som naplnila zdobičku a robila som rožteky na plechy vystlané papierom na pečenie. Ja som ich spravila trochu hrubšie, nie klasické tenké pásiky, robila som ozdobnou zdobičkou, najhrubšiu, čo používam na krémy, ale nešla som rovným ťahom, ale trošku som postála a na mieste tlačila, nech sú hrubšie. V rúre ešte pekne zväčšili objem. Rožteky sa neroztekajú. Konzistencia skôr mierne lepkavá. Rúru som predhriala na 125 stupňov (mám teplovzdušnú a pečie, tak ako má 😉 ), a v takto vyhriatej rúre som ich piekla cca 25 minút, v polovici pečenia (po 12-13min.) som rúru otvorila dokorán (na 10-20sekúnd) a znovu zavrela. Tento gríf som našla tu na MK ... ďakujem @elmelpel
Z tejto dávky mi vyšli tri plechy, dva plechy som sušila súčasne. Tretí samostatne.
Krém:
Vajcia s cukrom a vanilk. cukrom som vyšľahala nad parou. Hotové je to vtedy, keď pena po nabratí na prst netečie. Vraj sa tomu hovorí "krátka niť". Šľahala som určite 10minút, možno aj viac. Čas som si nemerala. Túto zmes potom necháme za občasného zamiešania vychladnúť. Medzitým si do penista vymiešame v robote maslo. Po úplnom vychladnutí cukrovovaječnej zmesi ju postupne primiešavame k vyšľahanému maslu. Obe - zmes aj maslo - by mali mať približne rovnakú teplotu. chce to trpezlivosť. Na záver pridáme 2-3 kávové lyžičky mletej kávy.
Potom krém dáme do zdobiacej pištole a zdobíme na vychladnuté rožteky. Ja som zdobila hojne. Nerobila som len klasické pásiky. A musela som 1 krém ešte dorobiť. Takže ak máte radi poriadne rožky ozdobiť, odporúčam urobiť krém z dvojitej alebo 1,5dávky. Ja to tak nabudúce určite urobím. Rožky som šupla na cca 20minút do chladničky. Keď boli pekne stuhnuté vybrala som, urobila som čokoládu.
Čokoládová poleva: 200g čokolády a 66g cery
Pri poleve som sa tiež poučila. Rožky som vytiahla z chladničky, nechala som ich postáť, kým som si pripravila čokoládu. Nemal by byť extrémny teplotný rozdiel medzi krémom a čokoládou, lebo sa začne topiť krém a čokoláda tiež nedrží. Čokoládu som nechala rozpustiť s cerou nad parou a potom som ju od pary odstavila za občasného miešania, nechala som ju trošku vychladnúť, nech ju môžem v pohode nabrať na prst a nie je horúca. Až v takejto som rožky máčala a s krémom s nič nedialo a čokoláda zostala krásne chrumkavá. To už ale záleží na každom, kto to má ako rád, na niekoho to je možno veľa čokolády 🙂 Kto chce, môže pridať aj trochu masla.
Recept mám od dobrej kamarátky, ale niečo som málinko upravila.
Tip: keď sa krém náhodou zrazí (napríklad aj nedodržaním vzájomnej teploty zmesi a masla), nezúfajte. Stačí odobrať trochu krému do menšej misky, dať do mikrovlnky na pár sekúnd 5-8sek. a túto zmes vymiešať so zvyšnou zrazenou. Pekne by sa to malo celé spojiť. Mám to odskúšané 😉



Tak ten sa riadne vydaril!!!😍😋👌