matricia
23. apr 2017
225 

Moje testovanie dmBio produktov

Milé mamičky a oteckovia, prípadne starí rodičia, aj adminovia z koníka, chcem sa s vami podeliť o moje skúsenosti s potravinovými výrobkami z rady dmBio. Príjemne ma prekvapilo, že nás vybrali a potešili sa aj naši drobci, keď k nám prišla veľká škatuľka s prevažne sladkým obsahom.

Neváhala som a rýchlo som sa pustila do kreatívneho pečenia a varenia. Otestovali sme všetky tieto produkty:

1. Bio ryžový nápoj 1 l

Výrobok nás zaujal pekným bielym obalom, podobným v akom bývaju rastlinné mlieka, napríklad sójové, mandľové, ale aj spomínané ryžové.

Tento nápoj mojim deťom na prvé ochutnanie nezachutil, keďže s ním neprišli do styku už skôr a nemuseli sme im ho podávať namiesto mlieka. Mne však chutil a neskôr večer som z neho uvarila aj puding. Do pudingu som použila okrem ryžového nápoja aj med, ovsené vločky, kokos a vanilkový puding v prášku. Tento puding bol síce riedkej konzistencie, ale celkom sýty a určite aj zdravý. Ja ryžový nápoj odporúčam aj na doplnenie pitného režimu, či už pri diétach, športe, ale aj do varenia, ako náhradu pri laktózovej intolerancii alebo intolerancii lepku.  Určite sa hodí do varenia ako súčasť rôznych bielych polievok, napríklad fazuľovej, karfiolovej, ale aj do krupicovej kaše a rôznych iných jedál.

2. Bio trstinový cukor 1 kg

Tento cukor bol zabalený v praktickom priesvitnom fóliovom vrecku. Jeho farba bola o trošku tmavšia ako u klasického repkového cukru, ale nie až taká tmavá ako u hnedého cukru. Na ochutnanie som mala pocit, že je sladší a chutnejší ako náš repkový cukor. Keď som si prečítala etiketu, tento výrobok vzbudil u mňa dobrý dojem zdravého produktu, keďže sa nevyrába chemickou rafináciou, ale surová trstinová šťava je opatrne varená, sušená a kryštalizovaná. Trstinový cukor bsahuje vysoký podiel glukózy a fruktózy.

Používala som ho do pečenia - do lineckých koláčikov, muffinov, aj do nugátovo-orieškovej torty. Podľa mňa nemá žiadne nevýhody(okrem vyššej ceny), iba výhody. Aj balenie bolo šikovné, a pre mňa výhodné, pevné, neroztrhnuteľné, aj s nálepkou na prelepenie, keď časť z neho miniete a chcete si ho odložiť do kredenca. 

3. Bio kokosový olej 220 ml

Tento výrobok ma najprv zaujal pekným obalom, ktorý pôsobí luxusne a vzbudzuje dojem čistoty, čistého prírodného produktu. Kokosový olej je v sklenom poháriku so širokým hrdlom, čo je výhoda pri varení - dá ľahko naberať.

Po otvorení ma dostala nádherná vôňa kokosu a perleťová biela farba tohto oleja. Mal hustú konzistenciu.  Hneď som mala chuť celá sa s ním natrieť, ale to už by nebolo testovanie potravinových výrobkov, ale kozmetické testovanie. Takže som od svojich chúťok upustila a dala sa do pečenia a varenia. Použila som ho pri smažení palaciniek, do  banánových muffinov, skúšala som s ním vymastiť aj plech na muffiny. Jednu lyžicu som pridala aj do polevy z bielej čokolády. Všade sa mi tento olej osvedčil. Palacinkám, poleve, aj muffinom dodal úžasnú kokosovú príchuť, aj vôňu. Namotala som sa, takže budem ho kupovať.

Ešte som chcela spomenúť význam kokosového oleja pre zdravie. Tento olej je veľmi vhodný pre cukrovkárov, keďže jeho tráviaci proces je pomalší, cukry sú uvoľňované postupne. Pomáha zlepšovať hladinu cholesterolu v krvi, podporuje zdravie štítnej žľazy. 

Pri pečení a vyprážaní sa neprepaľuje, je vhodný na použitie až do 200 stupňov Celzia. Odporúčam ho na varenie a pečenie sladkých jedál, na slané jedlá by som použila kokosový olej bez vône. Aj ten je v ponuke v Dmke.

 

4. Bio vanilkový cukor Bourbon vanilla 4x8g

V balení boli 4 vrecká po 8 gramov. Jeho výrazná vôňa mi pripomenula vôňu strukovej vanilky, ktorú občas kupujem. Priznám sa, že ja som zvyknutá na klasický vanilkový cukor, ale tento som využila pri pečení lineckého pečivka a pridala som ho aj do tortového cesta. Do krému som ho radšej nepridávala, aby sa mi tam nepobili chute. Myslím, že by sa výborne hodil k príprave domácej vanilkovej zmrzliny alebo domácich likérov, napríklad vaječného. Možno nabudúce vyskúšam. Skúste aj vy a napíšte mi, ako to dopadlo🙂.

5. Bio celozrnná špaldová múka 1 kg

Špalda je druh nešľachtenej pšenice. Špaldová múka má vysoký obsah bielkovín(17 %), ktoré majú významnú nutričnú hodnotu. Obsahuje aj 2,5 percent tuku s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín. Táto múka je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamíny A a E a tiež minerálne látky fosfor, draslík, horčík, vápnik, zinok.

Špaldová múka sa hodí na pečenie slaného aj sladkého pečiva, napríklad chleba, rožkov, pizze, slaných tyčiniek, bábovky. Upiekla som z nej chlebík, ktorý chutil znamenito, aj keď nevyzeral úplne dokonalo. Počas pečenia mi bohužiaľ na niektorých miestach praskol. Do cesta som pridala aj ľanové semiačka, ktoré rada a často používam. Kto chce, môže použiť alebo tekvicové semiačka. Chlebík mal trošku horkastú chuť, takže nabudúce zmiešam špaldovú múku s bielou múkou aspoň v pomere 1:1. 

6.  Bio sušené droždie 9 g

Voňalo podobne ako klasické droždie. Ja často sušené droždie nepoužívam, radšej použijem čerstvé. No je dobre mať pre istotu doma aj sušené, ak by bol zatvorený obchod, alebo by sa vám nechcelo ísť do obchodu s deťmi, čo je niekedy naozaj horor. Sušené droždie z Dmky, ktoré som mala otestovať, našlo svoje využitie v mojom špaldovom chlebíku.  Zamiesila som si cesto na chlebík a išli sme s rodinkou na chvíľu von. Keď sme sa vrátili, dala som piecť chlieb. Pri pečení mi pomáhal môj muž svojím frfľaním, že to dlho trvá a spálime veľa elektriny🙂, no presvedčila som ho, že ja som si vybrala chlebík, lebo iné žienky práve pečú zo špaldovej múky niečo sladké, tak aby som bola originálna🙂.  

Podelím sa s vami o recept: 

  • 500 g špaldovej múky
  • 330 ml vlažnej vody
  •  sušené droždie(je vhodné na 500 g múky) alebo 1/2 čerstvého droždia
  • pol lyžičky, max. tri štvrte lyžičky soli
  • 6 lyžíc oleja

Pečieme na 200 stupňoch 45-50 minút. 

7.  Bio prášok do pečiva 4x17 g

Použila som ho na pečenie tortového korpusu, cesto bolo vďaka nemu krásne nadýchané, nesklamal ma. Čo je výhodou, je bez gluténu a bez fosfátov. 

8. Bio lieskovcovo-nugátová nátierka 400 g

Najprv sme ju testovali iba na chlebíku s mojimi dvomi drobcami. Chutila hlavne mladšiemu synkovi, mal od nej riadne čoko fúzy🙂. Táto nátierka nie je veľmi sladká. Môžete si ju natrieť na sladké pečivo, napríklad makovku, alebo na špaldový, či iný celozrnný chlebík. My sme ju papali s bielym chlebíkom. Zvyšok som  použila do krému do torty, zmiešala som čokoládový puding s lieskovcovo-nugátovou nátierkou a maslom. Odporúčam.

9. Bio malinový džem 340 g

Trošku kyselkavý, ale veľmi chutný. Páčila sa mi jeho tmavo červená farba a zamatovo jemná konzistencia. Nebol stuhnutý ako želé, ale ľahko sa roztieral. Za to vďačí jablkovému pektínu. Ja som s týmto džemom lepila linecké koláčiky, po ktorých na druhý deň nezostalo ani stopy, takže som pokračovala ďalej v pečení na sviatky. Zvyšok džemu mi v chladničke vydržal dosť dlho,  má dobrú trvanlivosť a rýchlo sa neskazí.

10. Bio horká čokoláda 100 g

Je to 70 percentná horká čokoláda. Skúšala som ju posekať do banánových muffinov a aby neboli veľmi horké, pridala som do cesta aj pár kúskov bielej čokolády. Len ich veľmi dlho nepečte, lebo horká čokoláda sa veľmi vysuší. Takže nabudúce ju použijem v tekutom stave na zdobenie domácich keksov. 

#test_dm10

Začni písať komentár...

Odošli