7 / 46

    Špaldové lievance a čučoriedkové smoothie Na cca 10 špaldových lievancov potrebujeme:

    100 g špaldových vločiek

    100 g hladkej špaldovej múky

    250 ml sójového alebo iného rastlinného mlieka

    2 vajcia

    štipku soli

    1PL vanilkového extraktu

    1/4 balenie vínneho kameňa (prášok do pečenia)

    a na podávanie: javorový sirup, čerstvé/mrazené čučoriedky/ džem/ mätu

    Na čučoriedkové smoothie potrebujeme:

    200 g mrazených/čerstvých čučoriedok

    1 banán

    za hrsť čerstvej mäty

    200 ml kokosovej vody

    25. apr 2016

    Recepty
    O blogu
    FOOD PHOTOGRAPHY & FOOD STYLING
    LaPetit vo svete
    Kontakt

    Facebook
    Pinterest
    Instagram
    Bloglovin

    Máj 6
    2015
    Špaldové lievance a čučoriedkové smoothie

    od LaPetit

    spaldove lievance

    Máj, lásky čas a u nás doma bude obzvášť špeciálny🙂 Kuchyňa je už v podstate dokončená a tak sa naozaj teším, že Vám ukážem kde budem najbližie roky variť a fotiť všetko, čo sa u nás udeje. Zatiaľ som rada, že som sa po 8 mesiacoch vybalila a už konečne viem, čo kde mám a nemusím zúriť keď práve to, čo hľadám, je v piatej krabici úplne v rohu. Máme špajzu, veľký šporák, ktorý som si priala a pre mňa úplne najlepšia vychytávka je úmývačka riadu a retro chladnička od Gorenje. Ja som totiž ešte niekoľko dní chodila umývať riady do kúpeľne🙂 Nič to, je to za nami a ja som v siedmom nebi.

    Priznám sa, že bojové podmienky mali na mňa celkom nepriaznivý vplyv a ešte stále cítim, že nie som v kuchyni úplne fit. Nie je to lenivosť ale skôr pohodlnosť a asi chvíľu potrvá kým vykúzlim na nedeľný obed polievku, hlavné jedlo a dezert. Na čo však nedám dopustiť sú špeciálne víkendové raňajky. Tie som zvládla aj na jednoplatničke🙂 A kedže som vybalila celú špajzu, mám slušný prehľad o tom, čo máme doma. Špaldové vločky som pôvodne chcela do jogurtu ale tie mi akosi poslednú dobu nechutia. Preto mi napadlo rozmixovať ich a ubrať trochu kalórií resp. znížiť glykemický index mojich obľubebých raňajok (nie som žiadny výživový poradca tak sa hádam nemýlim). Na druhej strane, keď som experimentovala s celozrnnou múkou, palacinky mi prišli veľmi tuhé a suché, takže som ju vymenila za hladkú, ale aspoň špaldovú. A ak ma aspoň trochu sledujete viete, že na ovocie nedám dopustiť. Žiadne šľahačky ani rozpustené čokolády ale ovocné omáčky alebo domáce džemy. To je moje🙂

    Na cca 10 špaldových lievancov potrebujeme:

    100 g špaldových vločiek

    100 g hladkej špaldovej múky

    250 ml sójového alebo iného rastlinného mlieka

    2 vajcia

    štipku soli

    1PL vanilkového extraktu

    1/4 balenie vínneho kameňa (prášok do pečenia)

    a na podávanie: javorový sirup, čerstvé/mrazené čučoriedky/ džem/ mätu

    Na čučoriedkové smoothie potrebujeme:

    200 g mrazených/čerstvých čučoriedok

    1 banán

    za hrsť čerstvej mäty

    200 ml kokosovej vody

    spaldove lievance

    Najprv rozmixujeme špaldové vločky. Ja používam svoj food processor, ale pôjde vám to v akomkoľvek sekáčiku. Vločky mixujem na jemno s tým, že viem, že na spodu mi aj tak vždy zostanú väčšie kúsky. Hrúbku mletia nechám na vás, ale čím sú pomleté viac na hrubo, tým dlhšie vás zasýtia🙂 Pridáme múku, prášok do pečiva a dobre premiešam. Postupne pridávame mlieko a ručne miešame cesto. Vždy sa mi odsvedčilo primiešať do múky mlieko a nie naopak, nevytvoria sa tak hrudky a nemusím vyťahovať mixer. Na záver pridáme vajcia, vanilkový extrakt na chuť a nechám cesto postáť aspoň pokiaľ nepripravím smoothie, ideálne tak 30 minút. Stáva sa, že ak cesto uponáhľam, lepí sa na panvicu a musím použiť viac tuku.

    Keď cesto oddychuje, je ideálny čas na smoothie. Na tie má asi každý svoj recept ale mne sa okrem špenátovej klasiky, chcelo vyskúšať niečo nové. Na smoothie je super, že je za pár minút hotové a nechce to ani veľa námahy. Všetko spolu iba zmixujeme, ochutnáme či nám chutí a máme hotovo🙂 Môžeme sa pustiť do do lievancov.

    Chce to poriadne rozpálenú panvicu s trochou oleja a menšiu naberačku alebo nejakú inú odmerku vďaka ktorej budú všetky lievance približne rovnaké. Ikeď na ich tvare až tak nezáleží, aspoň sa nebudete musieť hádať komu sa ušlo viac🙂 Plameň potom znížime na minimum a pečieme z oboch strán pekne do zlata. Mňa vždy baví sledovať ako lievance vďaka prášku do pečiva krásne narastú.

    Ak vydržíte tých 10 lievancov by vám malo zabrať maximálne 15 – 20 minút ale keď sa veľmi ponáhľate vyberte dve panvice a čas prípravy zmenšíte na polovicu.

    Na záver oslaďte javorovým sirupom, čučoriedkami alebo džemom. To už nechám na Vás ale zaručujem, že tieto raňajky vás zasýtia naozaj na celé dopoludnie🙂

    25. apr 2016