100 / 109
    Indické tandoori kurča

    Čo potrebujeme:

    1 kg kuracích stehien (vrchné, spodné alebo celé), bez kože, zbavené prebytočného tuku
    2 čajové lyžičky chilli papriky (kajenského korenia), ak preferujeme menej pikantné, zmiešame v pomere 1:1 sladkú mletú papriku a chilli
    2 ½ čajovej lyžičky zázvoru, na jemno nastrúhaného
    2 ½ čajovej lyžičky cesnaku, na jemno nastrúhaného
    1 polievková lyžica citrónovej šťavy
    250 ml hustého 10% jogurtu (najlepšie zbaveného vody, tzn. jogurt nechať odkvapkať na sitku s plátnom, stačí cca hodina, funguje ale aj s klasickým jogurtom)
    3/4 čajovej lyžičky korenia garam masala
    2 polievkové lyžice olivového oleja
    soľ
    ghee príp. maslo

    Príprava:

    Kuracie stehná nakrojíme nožíkom. Ak máme celé stehná, nakrojíme ich priečne trikrát vo vrchnej časti, dvakrát pozdĺžne v spodnej časti a navyše ich ešte prerežeme v oblasti kĺbov (v strede a na dolnom konci).

    Do misy vložíme pripravené stehná. Pridáme k nim jednu čajovú lyžičku chilli papriky (prípadne zmesi sladká paprika/ chilli), jednu čajovú lyžičku strúhaného zázvoru, jednu čajovú lyžičku strúhaného cesnaku a citrónovú šťavu. Jemne posolíme a dôkladne vmasírujeme do mäsa. Necháme 30 minút odležať na stole.

    Medzičasom vymiešame jogurt so zvyškom korenín (vrátane garam masaly). Pridáme jednu čajovú lyžičku soli a olej. Opäť dôkladne premiešame.

    Kurča po 30 minútach marinovania v suchých koreninách vložíme do jogurtovej marinády, poriadne rukami vtrieme do mäsa a necháme stáť ďalších 30 minút.

    Rúru vyhrejeme na 220 °C.

    Stehná vytiahneme z marinády a odkvapkané prenesieme do pekáča. Vložíme do rúry a pečieme 25 – 30 minút. Mäso obrátime a pečieme ďalších 10-15 minút. Opäť otočíme a pečieme ďalších 20-30 minút. 5 -10 minút pred koncom položíme na mäso kúsky ghee (masla) a dopečieme do chrumkava. Teplotu môžeme zvýšiť na maximum. Horné stehná sa piekli 60 minút a mäso zostalo krásne šťavnaté a mäkučké.

    Podávame so šalátom. Perfektne sa hodí uhorkovo-paradajkový ochutený petržlenovou vňaťou, citrónovou šťavou, olivovým olejom, čiernym korením a soľou.

    TIP: Tandoori kurča môžete na tanieri dochutiť a ozdobiť zároveň zmesou korenia v malom mlynčeku od Jamieho Olivera. Chilli, údená paprika, koriander, rímska rasca, soľ. (Samoška River Par

    1. máj 2015