59 / 109
    Ani portugalské Caldo Verde, ani slovenská kelová

    Caldo verde je tradičná portugalská polievka, ktorej základ tvoria zemiaky, kel a soľ. Často sa do nej pridáva cesnak, cibuľa a klobása a tak vznikne polievka podobná našej kelovej. Polievky sú to síce veľmi chutné, ale niečo úplne geniálne vznikne, keď ako základ takejto polievky použijete rozmixovaný pečený karfiol. Polievka je potom hustá, výdatná a tak ju pokojne môžete využiť aj ako večeru.
    Keď som sa chystala na nákup ingrediencií potrebných na prípravu tejto polievky, stále som sa zamýšľala nad kombináciou karfiol a kel. Nebola som si celkom istá, či to nebude krok vedľa. Ale opak bol pravdou, v tejto polievke sa opäť podarili skĺbiť rôzne chute do vynikajúceho výsledku.

    Čo potrebujeme:

    1 kg karfiolu, očistený, rozdelený na menšie časti
    1 polievková lyžica rímskej rasce
    1 polievková lyžica údenej mletej papriky
    soľ a čerstvo mleté čierne korenie
    5-6 polievkových lyžíc olivového oleja
    ½ čajovej lyžičky sušených chilli krúžkov (ak máte radi pikantné)
    350 g údenej klobásy najlepšie párkovitého typu príp. párky (napr. v DM drogérii nájdete párky v skle bez dusičnanov a iných chemikálií, pripravte si však tri eurá za 6 menších párok), nakrájané na pol kolieska
    1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná na drobno
    4 veľké strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
    2 l hovädzieho vývaru
    3 hrste kelu, nakrájaného na drobno
    ¼ hrnčeka petržlenovej vňate, nasekaná na drobno
    šťava z 1/2 citróna

    Príprava:

    Rúru vyhrejeme na 230 °C.

    Karfiol naukladáme na plech, posypeme rímskou rascou, údenou paprikou, primerane soľou a mletým čiernym korením. Pokvapkáme 2-3 lyžicami olivového oleja a dáme piecť na 30 minút.

    Karfiol dáme z plechu preč a deglazujeme plech hrnčekom vývaru, pričom všetko, čo zostalo na plechu, sa snažíme do vývaru uvoľniť vareškou.

    Na 2 lyžiciach olivového oleja vo väčšom nerezovom hrnci restujeme na miernom plameni do sklovita cibuľku. Pridáme cesnak a prípadne chilli krúžky. Za stáleho miešania restujeme 30 sekúnd. Pridáme karfiol, prelejeme vývarom z plechu a pridáme zvyšný vývar. Privedieme k varu, stihneme plameň a varíme prikryté 1 hodinu. Odstavíme z plameňa a rozmixujeme do hladka.

    Na lyžici olivového oleja orestujeme na panvici klobásky.

    Vrátime polievku na slabý plameň, pridáme klobásky, kel a petržlenovú vňať a varíme, kým nie je kel mäkký. Stiahneme z plameňa, dochutíme citrónovou šťavou, soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

    Servírujeme posypané údenou paprikou a zakvapnuté olivovým olejom.

    1. máj 2015