mirovesely
13. feb 2017
132 

Bolesti chrbta počas tehotenstva

Dnes jeden krátky, ale pre niektoré z vás možno užitočný tip. Počas tehotenstva sa v tele mení dosť vecí. Budúca mamička často priberie aj pár kíl a to zmení aj držanie tela. Niekedy potom stačí, ak pri upratovaní zdvihnete niečo ťažšie a odrazu z toho môže byť vyskočená platnička (hernia disku), ľudovo nazývaná aj seknutie.

Bolesti chrbta vedia byť pri týchto problémoch nepríjemné. A čo povie lekár budúcej mamičke? Žiadne lieky. Jediné čo ostane je možno tak úľavová poloha, ktorá znamená že chrbát bolí chvíľu menej.

Pokiaľ vás trápi chrbát, môžete problém zvládnuť bez liekov, iba vhodným cvičením.

Overené a bezpečné je cvičenie SM systém doktora Smíška. Tieto cviky majú schopnosť zhruba do týždňa spôsobiť, že chrbát vás prestane bolieť. Ak budete cvičiť ďalej, materiál z vyskočenej platničky, ktorý robil ťažkosti sa vstrebá. Podrobnosti o bolestiach chrbta. Ak sa vám nechce čítať, pozrite si video s doktorom Smíškom:

V tomto video zázname doktor Smíšek ukazuje prípad, kedy žena v 7. mesiaci tehotenstva mala také bolesti, že ju to donútilo ísť do rizika a podstúpila operáciu. Zakrátko bol však problém nazad. Potom začala cvičiť SM systém a tým sa jej podarilo bolesť chrbta vyriešiť tak, že už sa pravdepodobne nevráti. Prípad je prezentovaný na MRI snímkoch. (Začína o nej hovoriť v 3:30 minúte.) Samotné cvičenie SM systému vyzerá takto:

Naschvál som vybral video s najjednoduchším tréningom – ten sa hodí aj pri osteoporóze. Na úvod teda môžete pri cvičení sedieť, to zmierni bolesť. Neskôr, keď už bolesť nebude, môžete cvičiť aj postojačky. Odporúčam však, začnite aspoň úvodné cvičenia pod dohľadom fyzioterapeuta. Je to bezpečnejšie. Navyše rehabilitačný pracovník vie k cvičeniu pridať aj niekoľko uvoľňovacích techník, ktorými môže značne urýchliť proces hojenia a zníženie bolestivosti. 

Ak teda máte bolesti chrbta, táto metóda je overená. Jediné, čo je na nej fakt zlé, že treba cvičiť! A to sa teda málokomu chce.

Ak máte vo svojom okolí niekoho, kto s cvičením SM systém má skúsenosti, môžete sa o ne podeliť aj v komentári. 

Začni písať komentár...

Odošli