1 / 1

    Na cesto potrebujeme:
    500g poloh.múky,100g práš.cukru,250g masla,2 vajcia,2-3PL bieleho vína(alebo mlieka),1PDP..
    Na plnku potrebujeme:
    1kg očistených a nastrúhaných jabĺk,1 vanilkový puding,100g hnedého cukru,štava z 1citróna,1ČL škorice..
    Všetky suroviny na cesto si spracujeme na hladké cesto buď ručne alebo v robote,dáme odpočinúť do chladničky kým si pripravíme plnku..jablká očistíme,nastrúhame na hrubšom strúhadle,vodu z jabĺčok necháme,pridáme trst.cukor,šťavu z citróna,škoricu a prášok vanilkového pudingu a riadne zamiešame..zachladené cesto si rozdelíme na dve časti,prvú rozvaľkame na veľkosť o trošku väčšiu ako veľkosť plechu a prenesieme na vymastený plech,cesto vytiahneme aj po okrajoch do výšky,popicháme vidličkou,nanesieme rovnomerne jablkovú plnku,a na vrch druhu časť vyvaľkaného cesta,zarovnáme,popicháme vidličkou a pečieme pri 180st. cca 35-40min.do zlata..necháme vychladnúť,môžme poprašiť praš. cukrom a nakrájame👌🏻

    15. okt 2020

    Najlepsi👌

    15. okt 2020

    @galioska áno😋🥰

    15. okt 2020
    Autor komentár zmazal

    Musím aj ja urobiť..

    18. okt 2020

    Robím ho pravidelne no do cesta dávam hladkú múku a nedávam ani víno ani mlieko. Najlepší jablkový koláčik

    18. okt 2020

    ja pridávam celozrnnú múku a niekedy aj orechy do cesta a je božský

    18. okt 2020

    Najlepšííí jednoduchý starosvetský recept mam este po mojej babicke. A celkovo najviac zboznujem jedla a kolaciky😋 dla receptov nasich starych mám.

    18. okt 2020

    Este tak mat ich zdrave domace suroviny.

    18. okt 2020

    @miuska66 vyzera to dobre. Prave som prvy krat robila, ale podobny.... len tym, ze tam je veela masla, velmi tazko a zle sa mi to valkalo. Velmi som sa s tym natrapila, kym to ako tak bolo mozne dat na plech.
    Kde som urobila chybu? Cesto bolo izbovej teploty...mozno preto? Uplne sa mi lepilo na valcek. Poprosim skusenejsie, ako ste to robili? Ja na pecenie moc niesom, ale detickam som chcela urobit radost 🥰 dakujeeem

    18. okt 2020

    Moj včerajší ale teda na cas si davam s nim pokoj,mne sa taaaak tazko robi s tym cestom ooh.spodnu vrstvu nejak dam ale tu vrchnú na tych jablckach potahat,vyvalcekovat no bol to boj.ale fakt je ze je mnaaam. Ale teda aj sa dost trusi hihi

    18. okt 2020

    @dankatomi zvykne sa tak robiť, že vrchné cesto na chvíľku do chladničky a potom na velkom strúhadle nastuhat ( ako syr ) navrch a aj to pekne vyzerá.

    18. okt 2020

    @silesias oooooo to znie skveleee,zeby som.mu predsa len dala este sancu nabudúce s tymto vylepsovaaakom?✊

    18. okt 2020

    @andrea_ff valkam už na na papieri na pečenie, cez papier na pečenie, na valček sa nelepí a z papiera ide pekne dole. Miniem síce jeden papier navyše ale pekne vyvaľkám

    18. okt 2020

    @andrea_ff ja si cesto dávam zachladiť do chladničky na chvíľu,robilo sa mi s ním dobre,ani sa mi netrhalo,keď sa potrhá tak si ho rovnomerne povtláčame a vyformujem prstami...áno a aj nastruhať sa môže ešte viac zatuhnutejšie

    18. okt 2020

    @andrea_ff buď viac múky...aby sa to dalo pekne vaľkat...alebo možno stačí múku na podložku...

    18. okt 2020
    Autor komentár zmazal

    Dakujem krasne za tip 👍 nabuduce pojde do chladnicky pred valkanim. V mojom recepte bolo 250g cukru, ale je dost sladky.... inak je skvely.

    18. okt 2020

    Ahojte, ja som to tiež vždy mala problém vyvaľkať, potom som našla recept kde je 600 g múky a celé maslo 250 g, ostatné podobne 2 vajcia 1dcl mlieka, 150g, cukru a dám ho do robota s tým hákom na kysnuté cesto, rozdelím na 2 rovnaké časti a odvtedy sa mi nikdy cesto netrhalo. Nedavam ani do chladničky, hneď pomocou valčeka prenesiem na plech.

    18. okt 2020

    Recept je približne na akú veľkosť plechu?

    18. okt 2020

    @marianka3 ja som robila na plech cca 25cm x 36cm

    18. okt 2020

    @miuska66 ďakujem za informáciu 😊

    18. okt 2020

    keď sa dá maslo , tak sa strašne trhá ak sa dá palmarín , hera ide to super

    19. okt 2020

    Tak ja som včera zúrila.. Ale čítam ze sa trhalo každej 😂
    Koláč je skvelý vrch trosku polepeny no na prvý x super.

    19. okt 2020

    @silesias dakujem ti za radu storocia s tym valkanim cez papier a na papieri! Prvykrat v zivote co som s prenasanim vrchneho cesta nestravila mladost a nenadavala ako pohan! Krasne za par sekund na plechu a kolacik je fantasticky! Milionkrat som povedala, ze tento kolac ja piect nebudem, lebo mi to lezie na nervy, ale prave si ho u nas zachranila a moj muz (ked ho ochutna) ti isto bude povdacny ❤😂😘a teda aj ja.. aj deti 😂

    19. okt 2020

    @taga som rada že som pomohla, tiež som si musela nájsť grif inak by som ho po prvom raze už nikdy nepiekla 😂

    19. okt 2020

    @miuska66 ahoj prosím maslo ide do receptu roztopene alebo len zmäknute ? Ďakujem

    6. jan 2021

    @zuzki1 ahoj,maslo len zmäknuté😊

    6. jan 2021

    @miuska66 ďakujem idem dnes nato😉

    6. jan 2021